26.09.2024 / 12:26 Regija - Hrvatska

Vodeni val ide prema Aljmašu, situacija na Dunavu pod kontrolom

Vodeni val ide prema Aljmašu, situacija na Dunavu pod kontrolom
Foto: FENA

Nakon što je u srijedu vrh vodenog vala na Dunavu stigao u Hrvatsku do Batine, u četvrtak vodostaji stagniraju ili blago opadaju, vrh vala očekuje se kod Aljmaša, ali situacija je potpuno pod kontrolom, doznaje se u Hrvatskim vodama.

Direktor osječkog vodno-gospodarskog odjela Hrvatskih voda Željko Kovačević rekao je Hini da se vrh vodenog vala sada očekuje kod Aljmaša, ali je za oko metar niži od prognoza zbog velike retencije Kopačkog rita, koji je taj val dodatno amortizirao.

Sve su službe danonoćno na terenu, pratimo stanje na nasipima gdje nemamo nikakvih bitnih intervencija i možemo reći reći da je situacija u potpunosti pod kontrolom, kaže Kovačević.

Ističe kako se u Osijeku ne očekuje ništa značajno, jer je ovaj vodeni val 20-tak centimetara niži u odnosu na juni ove godine. U Osijeku nema kritičnih tačaka i sve prolazi potpuno mirno, rekao je.

Prema podacima Hrvatskih voda, vodostaj kod Batine u četvrtak u devet sati iznosio je 689 centimetara, što je 19 centimetara manje od jučerašnjeg maksimuma od 708 centimetara, dok je vodostaj Drave kod Osijeka u isto vrijeme bio 396 centimetra, ili četiri centimetra manji od jučerašnjeg maksimuma.

Iz Hrvatskih voda prethodno su izvijestili kako se u petak vodeni val očekuje na području Vukovara, a tokom vikenda kod Iloka, nakon čega će izaći iz Hrvatske.

Najavili su kako će, bez obzira što je vodeni val nešto niži od očekivanog, sve službe nastaviti raditi danonoćno sve do konačnog izlaska vodenog vala iz Hrvatske.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo