26.09.2024 / 18:00 Regija - Crna Gora

Bošnjačka stranka traži oduzimanje književne nagrade dodijeljene zločincu Karadžiću

Bošnjačka stranka traži oduzimanje književne nagrade dodijeljene zločincu Karadžiću
Foto: Bošnjačka stranka

Bošnjačka stranka (BS) će pokrenuti inicijativu da se književna nagrada “Risto Ratković” oduzme osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, saopštio je šef kluba poslanika BS i odbornik u SO Bijelo Polje Amer Smailović.

"Bjelopoljska književna nagrada “Risto Ratković” je jedna od najznačajnijih međunarodnih pjesničkih nagrada u Crnoj Gori i regionu koja se za poeziju dodjeljuje punih 54 godine, a koju su dobili brojni pisci iz zemlje, regiona i svijeta. Nažalost, sjenku na ovu prestižnu nagradu i institucije kulture koje su je ustanovile i koje je dodjeljuju svake godine (JU Centar za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo” Bijelo Polje i JU “Kuća Rista Ratkovića”), ali i mrlju na obrazu Bijelog Polja, baca činjenica da je svojevremeno, ratne 1993. godine, dodijeljenja sada presuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću koji je osuđen u Hagu na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina, od kojih su neki vršeni upravo u trenutku dodjeljivanja nagrade, ali i zbog genocida u Srebrenici", saopštio je Smailović.

Poručuje da smatraju da je ova nagrada Radovanu Karadžiću dodijeljena "iz čisto političkih i ideoloških razloga i to u vrijeme kada je pod njegovom komandom Sarajevo sa okolnih brda držano pod opsadom, kada su ubijana djeca i civili, a nakon što je spaljena Vijećnica sa dva miliona knjiga, časopisa i rukopisa neprocjenjive vrijednosti".

"Dodijeliti nagradu njemu za pjesmu sa stihom “Siđimo u gradove da bijemo gadove” ne može imati apsolutno nikakve veze sa kulturom, umjetnošću, poezijom, te vrijednostima i etikom koji su neodvojivi od nagrada i vrijednosti i etike kojima ustanovljivač nagrade teži. Zbog ove činjenice, mnogi pisci poput Marka Vešovića, Jevrema Brkovića, Sretena Perovića i Ismeta Rebronje odbili su da prime ili su se odrekli ranije im dodijeljene nagrade “Risto Ratković” a prva asocijacija na pomen nagrade kod mnogoh je ratni zločin i ratni zločinac, a ne poezija", istakao je Smailović.

Oduzimanjem ove nagrade, kako navodi, "sprala bi se mrlja sa ove nagrade, ali i Bijelog Polja" te, ključno, poslala poruka da vrijednosti koje promoviše ustanovljivač nagrade nisu zločini, genocid i spaljivanje knjiga, već mir, tolerancija i suživot.

"Iz tog razloga, mi ćemo pokrenuti inicijativu za oduzimanje književne nagrade “Risto Ratković” Radovanu Karadžiću. Oduzimanjem nagrade pravosnažno osuđenom ratnom zločincu, želimo da promovišemo vrijednosti modernog svijeta i da se pridružimo naporima UN u podizanju svijesti o opštoj neprihvatljivosti genocida kao sredstva za rješavanje konflikata, ali i da sačuvamo samu nagradu, institucije koja je dodjeljuje, Bijelo Polje i Crnu Goru. Očekujemo podršku svih političkih partija i nadležnih institucija u Opštini, ali i književnika, intelektualaca, nevladinih organizacija i slobodnih građana i pojedinaca koji smatraju da ratni zločinac ne može biti laureat prestižne nagrade poput ove”", zaključio je Smailović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo