25.09.2024 / 13:13 BiH - Mandić potpisao ugovore sa preduzetnicima

Podrška Općine Centar obrtima, mikro, malim i srednjim preduzećima

Podrška Općine Centar obrtima, mikro, malim i srednjim preduzećima
Foto: Općina Centar

Danas je u prostorijama Općine Centar upriličeno potpisivanje ugovora sa korisnicima podsticajnih sredstava refundacije dijela troškova certifikacije i digitalizacije poslovnih procesa za obrte, mikro, mala i srednja preduzeća (MMSP) sa područja ove lokalne zajednice.

Ugovore su potpisali predstavnici devet privrednih subjekata, a iznos koji je izdvojen današnjim potpisivanjem je ukupno 14.084 KM.

-Iskreno se nadam da će vam ova finansijska pomoć biti korisna. Opština Centar u skladu sa mogućnostima nastoji pomoći poduzetnicima sa područja ove lokalne zajednice kako bi unaprijedili svoje poslovanje. Jačanjem privrednih subjekata jačamo i našu lokalnu zajednicu. Ovo što sam danas čuo o vama i vašim biznisima je smisao okupljanja i međusobnog sarađivanja.

Čestitam vam na svemu što ste do sada uradili i želim vam puno sreće u nastavku poslovanja, rekao je načelnik Mandić.

Podrška certifikaciji i digitalnoj transformaciji obrtima, mikro, malim i srednjim preduzećima realizuje se sufinansiranjem troškova razvoja digitalnih rješenja i prateće opreme (softver i hardver) s ciljem optimizacije procesa, operacija, organizacije poslovanja i odnosa sa kupcima u smislu digitalne transformacije obrta, mikro, malih i srednjih preduzeća.

Cilj ove podrške je jačati konkurentnost i potaknuti rast privrednih subjekata na području općine Centar Sarajevo, kao i uvođenje sistema i standarda kvalitete, certificiranje proizvodnih procesa, usluga i proizvoda privrednih subjekata, čime se potiče konkurentnost subjekata male privrede na domaćem i inostranom tržištu.

-Hvala vam što ste se prijavili i što ste iskoristili svoje pravo da apliciranje na javne pozive Općine Centar koji su usmjereni ka podršci privrednim subjektima. U svoje lično ime, kao i u ime članova komisije koja je vršila evaluaciju i validaciju vaših pristiglih prijava želim da vam od srca čestitam kao i to da budete što konkurentniji na tržištu rada u Bosni i Hercegovini, rekao je šef odsjeka za lokalno-ekonomski razvoj Haris Vlajčić.

Jedna od današnjih potpisnica i dobitnica sredstava od Općine Centar je i Dženana Trbić.

-Osnivačica sam konsultanske kuće za zajedničko upravljanje u obrazovanju i kulturi umjetnosti. Sredstva Općine Centar mi puno znače i iskoristiti ću ih za pokretanje web stranice i promociju na društvenim mrežama, rekla je Trbić.

Da podsjetimo, uslov za prijavu na javne pozive bio je da privredni subjekti imaju sjedište na teritoriji općine Centar Sarajevo, te da posluju najmanje tri mjeseca prije objave javnih poziva i da imaju pozitivno poslovanje u prethodnoj kalendarskoj godini ili iskazan gubitak od najviše 15.000 KM.

Oba javna poziva su i dalje otvorena sve do utroška sredstava od dana objavljivanja u sredstvima javnog informisanja, a najkasnije do 30. novembra 2024. godine. Sve dodatne informacije vezane za javne pozive mogu se dobiti svakim radnim danom putem sljedećeg broja telefona: 033/223-269.

Tekst javnih poziva, pravilnika i prijavne obrasce zainteresovani mogu pronaći na sljedećoj web adresi: https://www.centar.ba/javni-pozivi-i-konkursi.

Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovali su i predstavnici iz Službe za lokalno-ekonomski razvoj i mjesnu samoupravu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo