25.09.2024 / 11:21 BiH - "Budimo odgovorni - Život je u pitanju"

Otvorene prijave za besplatne preventivne preglede u KS

Otvorene prijave za besplatne preventivne preglede u KS
Ilustracija

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo pokrenulo je kampanju "Budimo odgovorni - Život je u pitanju", koja je osigurala veliki broj preventivnih pregleda osobama koje imaju prebivalište u KS.

Svi zainteresovani građani KS mogu obaviti preglede za rak grlića materice, dojke, prostate, debelog crijeva i rak pluća.

U okviru ovogodišnje akcije obavit će se ukupno 27.666 pregleda što je rekordan broj u odnosu na prethodne dvije godine.

Od ovog broja, osigurano je:

- za rak dojke: 5.800 pregleda,
- za rak debelog crijeva: 8.900 pregleda,
- za rak grlića materice: 5.300 pregleda,
- za rak prostate: 5.000 pregleda,
- za rak pluća: 2.666 pregleda.

Zainteresovani se trebaju registrovati putem web stranice koja je u funkciji od danas.

S jednim matičnim brojem građani se mogu prijaviti na više različitih pregleda, ali samo jednom za određeni pregled bez obzira da li se prijavljujete u više zdravstvenih ustanova.

Naprimjer, ako se prijave za preventivni pregled raka dojke u jednoj od ustanova, neće biti u mogućnosti da se ponovo prijavite za isti pregled u drugoj ustanovi, ali mogu se registrovati za neki drugi preventivni pregled.

Pregledi se mogu obaviti u sljedećim zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo: Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Zavod za zaštitu žena i materinstva KS, PZU - Poliklinika Alea dr. Kandić, ASA bolnica, BWN ginekologija, PZU - Poliklinika Al Tawil Sarajevo, PZU - Poliklinika Atrijum Sarajevo, PZU - Poliklinika Agram Sarajevo. Građani će blagovremeno biti pozvani i obaviješteni o mjestu i vremenu skrining pregleda za koji su se prijavili, saopćio je Press KS.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo