25.09.2024 / 14:26 BiH - Banja Luka

Predstavnici UNDP predali projekat za gradnju Naučno-tehnološkog parka

Predstavnici UNDP predali projekat za gradnju Naučno-tehnološkog parka
Foto: FENA

Naučno-tehnološki park RS biće izgrađen u krugu Univerzitetskog grada u Banjoj Luci, a danas je napravljen prvi korak - primopredaja projektne dokumentacije za gradnju i opremanje.

Direktor Parka Nikola Dragović istakao je da sada počinje niz aktivnosti na izgradnji jedinstvenog inovacionog eko-sistema RS. Prvi program koji će Naučno-tehnološki park provoditi jeste program kampa. Riječ je o jedinstvenom startap programu za mlade od 18 do 35 godina, kako bi im olakšao ulazak u svijet preduzetništva i inovacija.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci Radoslav Gajanin ocijenio da je projektna dokumentacija za izgradnju objekta Naučno-tehnološkog parka kvalitetno urađena.

-Izuzetno mi je drago što će prvi park ovakve vrste biti smješten upravo na banjalučkom Univerzitetu - naglasio je Gajanin.

Menadžer u Razvojnoj banci Vijeća Evrope u BiH Karin Lep rekla je da je projektna dokumentacija važna prekretnica u uspostavljanju Naučno-tehnološkog parka RS, kojoj je prethodilo uspostavljanje institucionalnog okvira za njegovu izgradnju.

-Ovaj korak predstavlja smjernicu za aktivnosti i dejatnosti kojima će se baviti park, kao i studijske posjete sličnim parkovima - rekla je ona.

Zapisnik o primopredaji projektne dokumentacije za izgradnju i opremanje objekta Naučno-tehnološkog parka RS potpisali su Gajanin, Bjelajac i zamjenik rezidentnog predstavnika Razvojnog programa UN (UNDP) u BiH Viktor Muntnau.

Zapisnik potvrđuje da je UNDP u BiH predao Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS i Univerzitetu u Banjoj Luci navedenu projektnu dokumentaciju, koja je pripremljena kroz projekat finansiran grantom iz Italijanskog fonda za inovativne projekte, preko Razvojne banke Vijeća Evrope.

Kako je saopšteno iz Vlade RS u julu prošle godine, osnivači Naučno-tehnološkog parka RS biće Vlada RS i Univerzitet u Banjoj Luci. Objekat parka, koji će se sastojati od suterena, prizemlja i tri sprata na ukupno oko 7.500 kvadratnih metara korisnog prostora na pet etaža, biće izgrađen u Kampusu banjalučkog Univerziteta.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo