25.09.2024 / 14:29 BiH - Bihać

Udruženja i parlamentarci iz USK pripremaju inicijativu za uvrštenje femicida u Krivični zakon

Udruženja i parlamentarci iz USK pripremaju inicijativu za uvrštenje femicida u Krivični zakon
Foto: FENA

U organizaciji nevladinih organizacija "Glas žene" iz Bihaća i "Tim volim život" iz Cazina, danas je u Bihaću održan radni sastanak s predstavnicima i delegatima Parlamenta Federacije BiH koji dolaze iz Unsko-sanskog kantona radi upoznavanja sa inicijativom za krivičnopravnu regulaciju femicida kao slučajeva najekstremnijeg nasilja nad ženama i ishodovanja podrške za izmjenu člana Krivičnog zakona.

Cilj sastanka je podrška izmjeni Krivičnog zakona FBiH, odnosno uvođenje termina "femicid" i da se informiraju zastupnici i delegati o inicijativi koju iz ove dvije nevladine organizacije planiraju uputiti nakon što prikupe 10.000 potpisa kako bi dobili podršku parlamentaraca za ovu inicijativu.

-U većem dijelu mogu kazati da nismo zadovoljni odzivom parlamentaraca, većina ih nije pristupila današnjem sastanku, dio ih je opravdao izostanak, a dio ih je već dao podršku ovoj inicijativu, tako da možemo kazati da je polovina dala podršku ovoj inicijativi - izjavila je koordinatorica na projektu za kvalitetniju zaštitu od nasilja nad ženama u Federaciji BiH i projekt menadžerica u organizaciji "Glas žene Bihać" Nejra Raković.

Femicid je društveni problem a broj slučajeva potvrđuje tu činjenicu. Već postoje primjeri definicija ove vrste nasilja koje su usvojile neke zemlje u svijetu.

-Kao zastupnica u Parlamentu FBiH imam obavezu da se odazovem ovakvim događajima, a ono što je zadatak svakog nas ponaosob neovisno u kom domu djelujemo jeste da zaštitimo svaki život i sve građane ove zemlje. U tom smjeru ću djelovati i kao zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Nakon ovog sastanka dogovorićemo naše daljnje korake i neovisno o tome da li smo pozicija ili opozicija mislim da je ovo pitanje koje nas sve treba ujediniti kako bi zaštitili građane naše zemlje - poručila je zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Bisenija Mušedinović.

Za Emira Dautovića, delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, nema dileme oko podrške ovakvim inicijativama, bez obzira na stav političke stranke iz koje dolazi.

-Mogu ustvrditi da će NES sigurno podržati ovu inicijativu, jer dužnost svakog od nas je da spasimo svaki život koji možemo spasiti i da sankcionišemo one koji ugrožavaju nečije živote, a to možemo postići sa. usvajanjem rigoroznijih zakona kako bismo spriječili one koji drugima žele nauditi - istakao je Dautović.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo