19.09.2024 / 12:12 BiH - Foto / Video

Posjetili smo ‘Sarajevski spomenar': Bolni svjedok prekinutog djetinjstva

U Sarajevu je danas, na adresi Džidžikovac 3, otvorena stalna postavka "Sarajevski spomenar" - Spomenom soba ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Zdravka Gožđar, majka jednog od poginulih, Elvira Gožđara, kazala je kako su danas sretni i ponosni što je došlo do toga da se takva soba konačno otvori, jer, tu su, kako sitiče, uspomene, djelići njihovih života, njihove djece koja su ostavila život u ovom gradu.

@vijestiba Na adresi Džidžikovac 3 otvorena je stalna postavka “Sarajevski spomenar” - Spomenom soba ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva #sarajevo ♬ original sound - Vijesti.ba

"Mi smo izbjegli s Grbavice i uspjela sam dvije majice ponijeti - jedna je tu kao eksponat, a u drugoj je sahranjen. Ima nekih njegovih pisama koje je pisao baki i dedi koji su bili na Alipašinom polju u to vrijeme, a mi nismo imali kontakta s njima. Ali, svi eksponati su jednako teški i jednako bolni za nas roditelje", kazala je kroz suze i bol majka ubijenog Elvira.

Načelnik općine Centar Sarajevo Srđan Mandić naveo je kako je potrebno iznova se sjećati.

"I, neko bi rekao: Zašto danas otvarate, zašto niste ranije otvorili bilo koje obilježje? Ja mislim da su upravo ove godine vrijeme kada to trebamo uraditi, jer, mi koji smo preživjeli, a pogotovo vi koji ste doživjeli ove žrtve to nećete nikad zaboraviti", kazao je Mandić u svome obraćanju.

Međutim, kako dodaje, dolaze nove generacije koje su rađane u doba agresije i poslije toga, i koji, u ovim vremenima "kada se historija prevrće i kada svjedočimo kako su oni koji su bili zločinci u Drugom svjetskom ratu danas se proglašavaju herojima".

"Vrlo je važno da čuvamo istinu od zaborava i da stalno podsjećamo nove generacije ko su bili oni koji su nas ubijali, a ko oni koji su bili na strani pravde, slobode i istine", zaključio je Mandić.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić kazala je kako su svi općinski vijećnici, bez trunke dileme, podržali ovaj projekat.

"To je nama sve bilo mnogo jednostavnije, jer smo u Historijskom muzeju imali prave stručnjake i ljude koji su srcem radili i, zajedno sa našom direktoricom Senkom Ibrišimbegović priredili ono što mi danas imamo priliku pogledati. Danas neka govori tišina, a u tišini pomislimo i pomolimo se za svu nedužnu sarajevsku djecu, za svu nedužnu bosanskohercegovačku djecu, za svu nedužnu djecu u Gazi, za svu nedužnu djecu u Ukrajini", kazala je Karić pa zaključila:

"Neka spomenar soba bude svima opomena, ali i podsjetnik."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo