18.09.2024 / 15:08 BiH - Ministar sigurnosti BiH

Nešić: Zahvaljujemo Nilsenu i FRONTEX-u na podršci u završnim fazama potpisivanja sporazuma

Nešić: Zahvaljujemo Nilsenu i FRONTEX-u na podršci u završnim fazama potpisivanja sporazuma
Foto: Fena
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, najavio je održavanje Sarajevo Migration Dialogue na Jahorini, ključnog događaja posvećenog regionalnoj saradnji u upravljanju migracijama.

Ovaj događaj, koji okuplja predstavnike vlada, međunarodnih organizacija i eksperata, ima za cilj poticanje saradnje i pronalaženje zajedničkih rješenja za migracione izazove sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina i region zapadnog Balkana.

Poseban akcenat ministar Nešić stavio je na skoro završene pregovore sa Evropskom unijom o sporazumu sa FRONTEX-om, Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu.

- Sa zadovoljstvom mogu da istaknem da smo u strateškom smislu završili gotovo čitav posao oko potpisivanja sporazuma sa EU kada je u pitanju FRONTEX. Ostali su samo tehnički detalji i proceduralne radnje, a vjerujem da će sporazum uskoro biti politički potvrđen u nadležnim institucijama BiH - rekao je Nešić.

Ministar Nešić je posebno naglasio važnost prisustva Henrika Nilsena, direktora za Šengen, granice i vize pri Generalnom direktoratu za migracije i unutrašnje poslove Evropske komisije (DG HOME).

- Za naš pregovarački proces izuzetno je značajno prisustvo gospodina Nilsena. Njegova posvećenost i podrška, kao i podrška njegovih saradnika i čitavog DG HOME-a, neprocjenjivi su za uspješno sprovođenje ovog i drugih procesa koje zajedno realizujemo sa našim evropskim partnerima - istakao je Nešić.

Sarajevo Migration Dialogue će omogućiti diskusiju o ključnim migracionim pitanjima, uključujući regionalnu saradnju, borbu protiv trgovine ljudima, jačanje politika povratka i readmisije, te ulogu Evropske unije u upravljanju migracijama na zapadnom Balkanu.

- Radujemo se plodnim diskusijama i pozitivnim ishodima koji će proizaći iz ovog dijaloga, a koji će unaprijediti sigurnost i stabilnost regiona - zaključio je ministar Nešić, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo