19.09.2024 / 11:06 BiH - Bogat program

Sutra počinje Sarajevska sigurnosna konferencija

Sutra počinje Sarajevska sigurnosna konferencija
Foto: SSC

Sutra počinje Sarajevska sigurnosna konferencija, jedan od najvažnijih godišnjih diplomatskih događaja u BiH.

Dok u Sarajevo dolaze ugledni stručnjaci za sigurnost iz cijelog svijeta, uzbuđenje raste zbog bogatog programa koji će se fokusirati na ključna sigurnosna pitanja uzrokovana globalnim prijetnjama i geopolitičkim promjenama.

Dacian-Tiberiu Șerban, direktor Odjela za kooperativnu sigurnost Međunarodnog vojnog štaba NATO-a, poručio je da: "U ovim dinamičnim i izazovnim vremenima suočavamo se s novim i sve sofisticiranijim prijetnjama našoj sigurnosti i odbrani. One su globalne i međusobno povezane." Generalmajor Șerban će govoriti o budućim sigurnosnim i obavještajnim izazovima, sve važnijem pitanju koje značajno oblikuje strategije država za očuvanje stabilnosti.

"NATO i njegovi partneri mogu mnogo naučiti jedni od drugih i ostvariti značajne koristi od međusobnih doprinosa. Zapadni Balkan ima stratešku važnost za Savez, i ostajemo snažno posvećeni sigurnosti i stabilnosti ove regije. Radujem se što ću na Konferenciji saznati više o ovim temama i donijeti to znanje nazad u NATO sjedište u Briselu," zaključio je generalmajor Șerban.

Natia Seskuria, direktorica Regionalnog instituta za sigurnosne studije iz Gruzije, kazala je kako je Sarajevska sigurnosna konferencija važna nova platforma za diskusije o najozbiljnijim izazovima i geopolitičkim prijetnjama na najvišem nivou. "Konferencija nudi raznoliku agendu s fokusom na Zapadni Balkan, ali i na ključna globalna i regionalna sigurnosna pitanja. Radujem se učešću u ovim važnim i pravovremenim diskusijama te razmjeni ideja s kolegama", zaključila je Seskuria.

Lisbeth Pilegaard, predsjednica Izvršnog odbora Evropske zaklade za demokraciju, ukazala je na važnost misije Konferencije, naglašavajući kako: "S geopolitičkom scenom koja se mijenja, još je važnije okupiti se, razmijeniti iskustva i učiti jedni od drugih. Radujem se susretu s relevantnim akterima u Sarajevu. Historijski i politički kontekst Bosne i Hercegovine i regiona ukazuje na potrebu za adresiranjem trendova kada su u pitanju demokratski razvoj i sigurnosni izazovi”.

Sarajevsku sigurnosnu konferenciju organizuje New Lines Institute for Strategy and Policy. Detaljne informacije o programu i učesnicima Konferencije dostupne su na zvaničnoj web-stranici sarajevosecurityconference.com.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo