5°C
Mostar 13°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

26.08.2024 / 16:11 Fudbal - Protivnice se bune

Ženski klub iz Australije sa pet trans igračica osvojio ligu bez poraza

Ženski klub iz Australije sa pet trans igračica osvojio ligu bez poraza
Foto: Fyling Bats FC
Flying Bats FC je ženski australski fudbalski klub koji je osvojio tamošnje prvenstvo bez ijednog poraza.

Međutim, njihovi rezultati su u drugom planu i mnogi ih gledaju sa sumnjom jer u ovoj ekipi igra pet transrodnih žena.

U pitanju su, dakle, žene koje su rođene kao muškarci, ali koje su promijenile spol i sada nastupaju u ženskoj konkurenciji.

Predstavnici drugih klubova žalili su se australskom savezu, koji još uvijek nema rješenje za ovakve događaje. Flying Bats (Šišmiši) pobijedili su u svih 16 utakmica u regularnom dijelu sezone te zabili ukupno 65 golova, što je u prosjeku četiri gola po utakmici. Primile su samo četiri gola.

Pobunila se i Lucy Zelic, australska televizijska voditeljica.

"Utakmica je gotova. Ekipa puna transrodnih osoba osvojila je Premiership i pobijedila u velikom finalu. Transrodne osobe bit će okrunjene titulom najboljih sportašica. Na neki način bi ovo trebalo predstavljati napredak... Čelnike našeg sporta nije briga", napisala je Zelic na društvenim mrežama.

Predsjednica ovog kluba Jennifer Peden još je u aprilu opravdala ovakvu politiku.

"Flying Bats FC radi na uključivosti. Ponosimo se time da poštujemo sve i podržavamo LGBTQIA+ igrače i igračice, navijače i suce. Znamo kakve društvene, fizičke i psihičke benefite ima sport, pogotovo za marginaliziranu zajednicu kao što je LGBTQIA+ zajednica. Mi smo klub koji poštuje i promiče jednakost".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo