12°C
Mostar 16°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

23.08.2024 / 08:30 Fudbal - Ako Borac uđe u EL

U BiH stižu Manchester United, Roma, Tottenham, Fener...?

U BiH stižu Manchester United, Roma, Tottenham, Fener...?
Foto: X
Fudbaleri Borca sinoć su u Budimpešti remizirali sa Ferencvarošom (0:0) u prvom susretu playoffa Evropske lige.

Borac je tako sebi povećao šanse da u revanšu izbori plasman u grupnu fazu Evropske lige, čime bi definitivno napravio najveći uspjeh u historiji bh. klupskog fudbala.

Do sada je samo Zrinjski igrao u grupnoj fazi, ali Konferencijske lige, koja je ipak značajno slabije takmičenje od Evropske lige u kojoj bi mogao nastupiti Borac.

Dokaz tome su klubovi koji će učestvovati u novoj sezoni Evropske lige, a već je poznato da će tamo biti velika imena evropskog fudbala poput Manchester Uniteda, Rome, Porta, Rangersa, Lazija, Tottenhama, Fenerbahčea, Real Sociedada, Lyona...

Evropska liga će se od ove sezone igrati u novom formatu, pa klubovi učesnici neće igrati šest nego osam utakmica - po četiri kod kuće i na strani. Neće više biti klasičnih grupa na koje smo navikli, već ligaški dio u kojem će svaki tim odmjeriti snage protiv osam različitih klubova, s nekim na domaćem a s nekim na gostujućem terenu.

Timovi koji nakon osam kola budu plasirani od 1-8. pozicije idu direktno u osminu finala. Timovi od 9-24. mjesta će razigravati za dodatnih osam mjesta u osmini finala, dok će klubovi od 25-36. mjesta biti eliminisani.

Sve ovo garantuje mnogo uzbuđenja u novoj sezoni Evropske lige, a ukoliko Borac u revanšu u Banjaluci savlada Ferencvaroš, zaista su ogromne šanse da u našoj zemlji na jesen gostuje nekoliko ekipa iz samog vrha evropskog fudbala.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo