6°C
Mostar 14°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

13.09.2024 / 11:58 Fudbal - Koch smrtno bolestan

Bivši golman Dinama rastužio javnost: Uskoro umirem, ovo je moj posljednji intervju

Bivši golman Dinama rastužio javnost: Uskoro umirem, ovo je moj posljednji intervju
Foto: Sport1
Njemački golman Georg Koch (52), kojeg ovdašnja javnost najviše pamti po vremenu provedenom u Dinamu iz Zagreba, saopštio je kako ima rak gušterače u terminalnoj fazi.

Koch je priznao da su mu doktori rekli kako će uskoro umrijeti, a u razgovoru za Sport1 je poručio da mu je to posljednji intervju.

"Ima dana kada sam depresivan i glava mi je prazna, ali ima i dana kada bih mogao čupati drveće. To se ne može objasniti. Ne mogu reći kako će biti sutra. Ponekad sam navečer dobro raspoložen. Legnem u krevet, a ujutro ne mogu disati", rekao je Koch, kojem su ljekari davali šest mjeseci života sredinom prošle godine kada je saznao za bolest. Srećom, i dalje je živ.

"Prošao sam hemoterapije i uzimao lijek iz Sjedinjenih Američkih Država koji nažalost nije odobren u Njemačkoj. Koštao me nekoliko maraka, ali zato sam još živ. To je dobra stvar".

Njemački novinar pitao ga je zapita li se ikada "zašto ja".

"Uopće se ne radi o meni. Toliko je ljudi koji žive s rakom i drugim bolestima. Ne želim se stavljati u prvim plan. Ne pitam se 'zašto ja'. Možemo ovakav intervju napraviti s bilo kim, i oni se to pitaju. Ovo je moj posljednji intervju. To da mogu o tome ovdje govoriti leži u činjenici da sam kao golman u prvom planu".

Pred kamerama njemačke televizije nosio je majicu s natpisom "do gorkog kraja".

"To je moj humor, to sam ja", rekao je Koch i dodao kako mora ustrajati i boriti se.

Na pitanje kako je reagirao kada je 2023. saznao dijagnozu, suznih očiju odgovorio je:

"Sada moram emocije držati pod kontrolom. Iznenada sam bio iščupan iz života, sa samo tri rečenice. Znao sam da se moram boriti, uvijek je bilo tako u mom životu. Morao sam se boriti i za poziciju na golu. Naravno da nisam odmah svima rekao. Bilo mi je jasno da nema odustajanja".

Posljednje mjesece provodi na selu jer, kaže, ne treba svakodnevno biti na naslovnicama medija. Kao vrhunac života izdvojio je rođenje sina i kćeri, a na kraju je rekao da više nema nikakvih želja.

"Ponekad poželim da sve ovo brže prođe, ovo je mučenje za glavu. Veselim se što su djevojka i moja djeca uz mene", zaključio je Koch.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo