15°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 19°C

27.06.2024 / 07:50 BiH - Bugojno

Izložba 'Ajvatovica kroz novinske članke', autora Azama Mandžića

Izložba "Ajvatovica kroz novinske članke" sinoć je postavljena i otvorena u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Bugojno.

Autor izložbe je Azam Mandžić, novinar koji je godinama iz reporterske i autorske perpsektive pratio programske sadržaje vezane za Ajvatovicu.

„Ajvatovica je moja inspiracija već mnogo godina i izuzetno mi je drago što realizujemo ovu izložbu. Ovdje je nekih tridesetak tekstova koji su izabrani na hronološki način. Jedan od meni najdražih je prvi koji se može vidjeti na panelu, a to je "Ajvatovački vaz pobjede" iz 1995. godine, još uvijek ratnog perioda. Sjećam se i one Ajvatovice iz 1992. godine, kada se išlo po mraku i nije se smjela stvarati buka, da ne bismo bili otkriveni od strane neprijatelja koji je u blizini“, rekao je Mandžić.

Ovo je značajno svjedočenje o tome kako su se mijenjali programski sadžaji "Dana Ajvatovice", ali i tome kako se na različite načine pisalo i izvještavalo o njima.

„Dugi niz godina pratim Ajvatovicu i svaka je na svoj način posebna za vjernike, a to sam pokušao prenijeti i na novinske retke, a ono što smatram posebno značajnim je to što se sa Ajvatovice uvijek pošalje poruka Bošnjacima muslimanima uz koju se djeluje jednu godinu nakon toga. Dakle, ulema je u pravom smislu riječi zaštitnik muslimana i to smatram važnim segmentom Ajvatovice“ poručio je autor izložbe.

Pored ove izložbe, Mandžić je koautor filma o Ajvatovici, "Vrelo istine" iz 1995. godine i autor filma "Ajvatovica 1990-2020: Snaga vjere i tradicije" iz 2020. godine.

(Vijesti.ba / MINA)

Izdvajamo