23°C
Mostar 30°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 29°C
Bihać 23°C

24.06.2024 / 15:20 BiH - Priznata odluka CIK-a

Sud BiH donio odluku: SNSD ostaje bez četvrtog delegata u Domu naroda

Sud BiH donio odluku: SNSD ostaje bez četvrtog delegata u Domu naroda
Foto: Arhiv

Sud BiH odbio je žalbu SNSD-a i potvrdio odluku Centralne izborne komisije BiH, saznaje Istraga.ba.

Stranka Milorada Dodika ostaje bez četvrtog delegata u Domu naroda PS BiH, a ova pozicija će biti popunjena žrijebanjem. U bubnju će se naći SNSD i PDP. Ukoliko žrijeb ode u korist PDP-a, Milorad Dodik više neće imati kontrolni paket u Domu naroda PS BiH i aktualni saziv Vijeća ministara BiH može biti smijenjen i bez glasova SNSD-a i HDZ-a.

Podsjetimo, Narodna skupština RS bira pet delegata u Klubu Srba Doma naroda PS BiH. S obzirom na način odlučivanja u Domu naroda PS BiH (entitetsko glasanje) najmanje dvoje od petero delegata iz Kluba Srba moralo bi podržati (ili biti suzdržano) određenu odluku da bi ona bila usvojena. Upravo zbog toga je SNSD nastojao dobiti četiri delegata u Klubu Srba kako bi imao kontrolni mehanizam prilikom donošenja odluka na nivou BiH. Recimo, da bi Vijeće ministara BiH ili neki ministar bio smijenjen, za odluku o smjeni mora glasati većina zastupnika u Predstavničkom domu, te većina (osam)delegata u Domu naroda, s tim da u oba slučaja mora postojati entitetska većina. Opozicija iz RS-a u Predstavničkom domu PS BiH ima pet zastupnika, što je entitetska većina, dok je u Domu naroda sve ovisilo o “četvrtom” SNSD-ovom delegatu.

Prilikom glasanja u Narodnoj skupštini RS, dvije liste, prva SNSD-ova, a druga PDP-ova, imale su po 12 glasova. Međutim, Izborna komisija NSRS koja je provodila izbor delegata za Dom naroda proglasila nevažećim jedan listić koji je bio u korist liste PDP-a koju je nosio Nenad Vuković. Nakon proglašavanja tog listića nevažećim, Vuković je pao na jedanaest glasova, dok je Snježana Novaković-Bursać iz SNSD-a ostala na dvanaest glasova.

Uslijedila je, potom, žalba CIK-u čiji su članovi, na sjednici održanoj 5. decembra prošle godine, po službenoj dužnosti utvrdili da je listić važeći. Nakon toga, SNSD je uputio žalbu Sudu BiH. Sud BiH je, potom, uvažio žalbu SNSD-a nalažući CIK-u ponovno odlučivanje. CIK je, potom, ponovo odlučio da je listić važeći. SNSD je opet uputio žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH koje je, na kraju, poništilo odluku CIK-a i naložilo da se donese odluka o poništavanju spornog listića. SNSD je tako dobio četvrtog delegata u Klubu Srba, dok je opozicija ostala na jednom delegatu. Zahvaljujući tom delegatu, Milorad Dodik danas ima kontrolni paket prilikom donošenja odluka u Domu naroda PS BiH.

Opozicioni PDP je, nakon svega, uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH. Ustavni sud BiH je prihvatio ovu apelaciju i naredio Sudu BiH poonovo odlučivanje. Sud BiH je, potom, ukinuo sva rješenja i naredio CIK-u da ponovo odluči. CIK je, potom, ponovo odlučio da prizna sporni listić. Na tu odluku su se žalili iz SNSD-a, ali je Sud BiH prošle sedmice odbio žalbu i potvrdio odluku CIK-a.

Sada ide žrijeb u kojem će se naći kuglice PDP-a i SNSD-a. Dobije li PDP delegata ovim žrijebanjem, SNSD gubi kontrolu u Domu naroda PS BiH.


(Istraga.ba)

Izdvajamo