18°C
Mostar 25°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C

24.06.2024 / 14:13 BiH - Od Laktaša do Bijeljine

Dok se Dodik 'razdružuje', iz RS traže novac od Sarajeva

Dok se Dodik 'razdružuje', iz RS traže novac od Sarajeva
Foto: Vijesti.ba

Ko se još sjeća da je Milorad Dodik prijetio povlačenjem Zakona o Oružanim snaga BIH, VSTV-u i Upravi za indirektno oporezivanje (UIO BIH).

Najave ovih poteza se nikada nisu ostvarile, a i zašto bi kada već godinama Federacija BiH na račun UIO uplaćuje milijarde KM više nego što joj se vraća raspodjelom. Tako su se milijarde KM nepravednom raspodjelom u zadnjih 10-ak godina “prelile” u manji bh. entitet RS.

Da se bez države ne može govori i primjer iz Privredne komore RS, koja je iznijela zvanični stav da bi neradna nedjelja imala svoj puni efekat samo ako bi se primjenjivala na nivou države Bosne i Hercegovine.

“Da bi imala pozitivan efekat Odluka o neradnoj nedjelji mora biti donešena na nivou države. Na taj način bi privredna društva u svakom gradu ili opštini imala iste uslove za poslovanje i ne bi utjecala na određene gradove pojedinačno, kao što je to slučaj sa Bijeljinom, jer se u drugim gradovima udaljenim nekoliko kilometara, trgovina odvija nesmetano”, navode iz Privredne komore RS.

U svjetlu aktuelnih prijetnji “razdruživanjem”, provjerili smo kako stoje stvari na terenu. U to se mogu uvjeriti svi koji otvore stranicu Federalnog ministarstva rasljeljenih osoba i izbjeglica i njihove Javne pozive i Programe pomoći održivog povratka, odnosno finansiranja i sufinansiranja infrastrukturnih i drugih projekata. Na listama aplikanata redovno su općine i gradovi, javne ustanove, udruženja iz manjeg bh. enetiteta, pa čak i iz Dodikovih Laktaša.

Tako su Laktaši od Ministarstva, odnosno Federacije zatražili novac za rekonstrukciju puta i izgradnju vodovodne mreže, dok je tamošnja Srpska pravoslavna crkvena opština u Slatini zatražila novac za parohijsku salu. Dakako, Laktaši nisu sami. Za novac iz Federacije BIH su aplicirali brojni aplikanti od Banjaluke, preko Gradiške, Modriče, Pala pa sve do Bijeljinje.

Ovo je i najkonkretniji dokaz da je Federacija BIH postala ekonomski pokretač cijele BiH. Kada je bivši specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar entitet RS u martu nazvao osiromašenim, stekao se dojam da itekako zna šta govori.

„Ne mislim da osiromašeni entitet od 750.000 ljudi, koji stalno povećava svoj dug, ima kapacitet da se suprotstavi NATO-u ili da proglasi nezavisnost koja bi bila održiva“, precizirao je Escobar.


(Vijesti.ba) 

 

Izdvajamo