19°C
Mostar 25°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 24°C
Bihać 19°C

29.06.2024 / 14:27 BiH - Trilaterala

Konaković, Fidan i Radman u Dubrovniku: Ovo su detalji

Konaković, Fidan i Radman u Dubrovniku: Ovo su detalji
Foto: X

Ministri vanjskih poslova BiH, Turske i Hrvatske u Dubrovniku održali trilateralni sastanak.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman i ministar vanjskih poslova Republike Turske Hakan Fidan održali su trilateralni sastanak na marginama Međunarodne konferencije Dubrovnik Forum 2024.

Nakon sastanka ministar Konaković je izrazio zahvalnost Turskoj i Hrvatskoj na podršci stabilnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine. Posebno se zahvalio za njihovu podršku rezoluciji o genocidu u Srebrenici u UN-u istaknuvši da je to proces koji ne ugrožava nikoga. Dodao je da usvajanje rezolucije nije važno samo za žrtve, već za i budućnost, kako u BiH, tako i u cijelom svijetu te da je riječ o vrlo važnom procesu za našu zemlju.

Domaćin sastanka, hrvatski ministar Grlić Radman je istaknuo da je ovo bio deveti sastanak u ovom formatu, te da je posljednji održan u Turskoj 2020. godine. Izvijestio je da su učesnici sastanka dogovorili da je trilateralni format koristan za konstruktivan politički dogovor s ciljem izgradnje međusobnog povjerenja i ubrzanja saradnje između BiH, Hrvatske i Turske. Kazao je da su ministri iskazali podršku sigurnom, stabilnom i prosperitetnom području regije Zapadni Balkan, sa jasnom perspektivnom prema članstvu u EU jer je riječ o zajedničkom strateškom interesu. Osvrnuo se i na punu podršku Hrvatske Odluci Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom te izrazio nadu da će se ovaj pozitivan momentum nastaviti kako bi se u što skorije vrijeme mogla sazvati prva Međuvladina konferencija sa Bosnom i Hercegovinom.

Turski ministar Fidan je naglasio da je ovo bio produktivan sastanak u cilju jačanja veza između BiH, Hrvatske i Turske, kao i regionalne saradnje. Poručio je da su dobri odnosi BiH i Hrvatske ključni za dugoročni mir i stabilnost, kako za BiH tako i za regiju. Dodao je da su razgovarali o nekoliko važnih tema, uključujući i o posljednjim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini te zajedničkim projektima, koji će doprinijeti ekonomskom razvoju regije. Ponovio je da je na sastanku iskazana bezrezervna podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH. Kada je riječ o aktuelnoj situaciji u BiH, ministar Fidan je poručio da je vrlo važno stvoriti atmosferu pomirenja ako želimo ići naprijed.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo