06.06.2024 / 22:11 BiH - Quo Vadis Balkan?

Majkama Srebrenice godišnja Nagrada za zasluge u borbi za demokratiju i ljudska prava

Majkama Srebrenice godišnja Nagrada za zasluge u borbi za demokratiju i ljudska prava
Foto: Majke Srebrenice

Nagrada će bito dodjeljena u okviru Sarajevskog plenuma.

U okviru Sarajevskog plenuma dodijeliti ćemo godišnju Nagrada za zasluge u borbi za demokratiju i ljudska prava. Regionalna akademija za razvoj demokratije iz Novog Sada, Centar za građansko obrazovanje iz Podgorice i Fakultet političkih nauka iz Sarajeva donijeli su odluku da ovu nagradu dodijele Majkama Srebrenice.

Ova nagrada predstavlja priznanje za njihovu neumornu posvećenost borbi za pravdu, istinu i ljudska prava, posebno kroz rad u okviru udruženja koja okupljaju Majke Srebrenice. Njihov doprinos njegovanju kulture sjećanja, suočavanju s prošlošću i pružanju podrške preživjelima i njihovim porodicama je neprocjenjiv. Posebno želimo istaknuti njihovu ključnu ulogu u internacionalnom zalaganju za usvajanje Rezolucije Ujedinjenih nacija o sjećanju na genocid nad Bošnjavima u Srebrenici, čime ste značajno doprinijeli globalnom prepoznavanju i osudi ovog najtežeg zločina.

Vaša borba za pravdu i istinu ne samo da je osnažila preživjele i porodice žrtava, već je i cjelokupnoj međunarodnoj zajednici pružila primjer hrabrosti i posvećenosti ljudskim pravima. Vaša djelatnost kontinuirano podsjeća svijet na važnost suočavanja s prošlošću kako bismo zajedno izgradili bolju budućnost.

Dodjela nagrade će se održati tokom regionalnog plenuma "Quo vadis, Balkan?", jedne od najznačajnijih regionalnih inicijativa koja okuplja najistaknutije pojedince, organizacije, stručnjake i aktiviste koji se bave temom demokratije, pomirenja i regionalne saradnje.

Nagrada će biti uručena na svečanoj ceremoniji koja će se održati na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, u petak 7. juna 2024. godine, s početkom u 19:00 sati.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo