13.03.2024 / 16:00 BiH - Crkva i politika

Biskupi uz HDZ: Legitimno predstavljanje kroz nove zakone

Biskupi uz HDZ: Legitimno predstavljanje kroz nove zakone
Foto: Vijesti.ba
XXVI. zajedničko zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije počelo je u biblioteci Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu pod predsjedavanjem nadbiskupa mons. Tome Vukšića.

Na zasjedannu su i predsjednik BK BiH, i nadbiskup metropolita zagrebački mons. Dražen Kutleša, predsjednika HBK. Na zasjedanju sudjeluju također članovi BK BiH iz Banje Luke i Mostara te svi aktivni biskupi Hrvatske biskupske konferencije uključujući i jednog apostolskog upravitelja.

Nadbiskup Vukšić je u ime članova Biskupske konferencije BiH zahvalio što su iz “Evropske unije došli u Bosnu i Hercegovinu, koja se upravo tokom ovog mjeseca nalazi pred vrlo važnim odlukama Evrope i drugih centara moći glede njena uređenja i geostrateškog položaja u budućnosti”.

- Radi se o procesu europskih integracija koje podržava i Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine. Činimo to kao kršćani radi potrebe postizanja viših pravnih standarda i usvajanja boljih zakonskih rješenja, zaštite sigurnosti, dostojanstva i pojedinačnih prava svakoga čovjeka i kolektivnih prava svih naroda, koja bi u tom slučaju bila više poštovana. Uvjereni smo također da bi takvo podizanje standarda pravne zaštite uvelike pomoglo svim ljudima, narodima i samoj državi. Pomoglo bi učvršćivanju mira, društvenoga sklada i štitilo bi od manipulacija, preglasavanja i ponižavanja dostojanstva onih koji su u manjini. Stoga se takvim novim ustavnim i zakonskim rješenjima, koja će štititi pojedinačna prava čovjeka i etiku legitimnog predstavljanja kolektivnih identiteta, raduje ponajviše hrvatski narod, navoe je nadbiskup Vukšić.

Dodao je da ovaj dio svijeta po mnogočemu oduvijek pripada Evropi.

- Mnogi u Bosni i Hercegovini su toga svjesni te zagovaraju i podržavaju integracijske procese, no predugo se čeka ispunjavanje osnovnih uvjeta koji se traže da bi proces postao ozbiljan. Također, mnogi u svijetu podržavaju Bosnu i Hercegovinu u tim integracijskim procesima. Među njima je vjerojatno najaktivnija Republika Hrvatska i njezina sadašnja vlast i to smatramo potrebitim kazati sa zahvalnošću upravo danas na sastanku s biskupima iz Hrvatske“, kazao je nadbiskup Vukšić te podsjetio da će članovi BK BiH početkom maja poći na pohod ad limina (pohod papi i drugim crkvenim uredima u Rimu koji obavljaju sve biskupske konferencije u svijetu).

(Vijesti.ba)

Izdvajamo