18.10.2024 / 20:00 BiH - Evropski

Moderne table sa imenima ulica u Tuzli za primjer drugima

Tuzla je nedavno izmijenila izgled tabli sa nazivima ulica u cijelom gradu.

Osim lijepog dizajnerskog rješenja, ove potpuno moderne table posebno su praktične za one koji sa strane dolaze u Tuzlu ili koji su u ovom gradu prvi put, kako bi se lakše orijentisali.  

Table pokazuju smijer u kojem se nalazi određena ulica i u skladu su sa onima kakve viđamo na evropskim destilacijama.

Osim toga Tuzla je desetljećima grad multietničnosti i suživota svih naroda u BiH. Posebno se, u svim javnim nastupima ljudi na vlasti, potenciraju antifašizam i tekovine narodnooslobodilačke borbe. Tuzla je antifašizam baštinila i nakon Drugog svjetskog rata, a baštini i danas. Tako možete u Tuzli vidjeti, jednu do druge, ulice Josipa Broza Tita i Džemala Bijedića.

Važno je to za grad, smatra Zlatko Dukić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Tuzlanskog kantona (UABNOR TK).

„Tuzla na ovaj način pokazuje koliko cijeni i poštuje antifašističku prošlost i vrijeme poslijeratne izgradnje u kojoj značajnu ulogu imaju Josip Broz i Džemal Bijedić. Za Tuzlu je ovo važno, jer u Tuzlanskom kantonu ali i u dijelovima BiH postoje gradovi koji nemaju ulice ni ova dva velikana ni mnogih drugih koji su to zaslužili“, kazao je za Vijesti.ba Zlatko Dukić.

Da je Tuzla grad svih i za sve, pokazuje i to da se ulica Džemala Bijedića veže sa, po mnogima, najljepšom ulicom u Tuzli, alejom Alije Izetbegovića.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo