26.10.2023 / 13:21 Ekonomija - Najuzbudljivija destinacija na svijetu

Promocija u Seulu: Privlačenje turista iz Južne Koreje u BIH

Zajedničkom promocijom  Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine, uz slogan „Najuzbudljivija destinacija na svijetu“ Turistička zajednica Kantona Sarajevo sa Vanjskotrgovinskom/Spoljnotrgovinskom komorom BiH i Turkish Airlines-om, a na poziv USAID Razvoj održivog turizma...

... u Bosni i Hercegovini i uz ostale turističke djelatnike iz BiH učestvuje u roadshow kampanji u Seulu (Južnoj Koreji).

Na promociji u Seulu prezentirana je turistička ponuda Sarajeva i BiH pred više od 50 turističkih novinara. Događaju je prisustvovala i Young Shim Doha, bivša ambasadorica Južne Koreje u Svjetskoj turističkoj organizaciji (UNWTO) koja djelimično poznaje Bosnu i Hercegovinu, odnosno Sarajevo i njegovo olimpijsko naslijeđe, te je na osnovu vlastitog znanja dala preporuke za posjetu našoj turističkoj destinaciji.

Inače, turisti iz Južne Koreje su među najvećim potrošačima. Statistički, turisti iz Južne Koreje po jednom putovanju troše 1500 dolara.  To su bitne informacije za trgovinski i turistički sektor Bosne i Hercegovine, koji bi mogli profitirati ukoliko se obistine najave o njihovom masovnijem dolasku u našu zemlju iduće godine. Važno je istaknuti da su putnici iz Južne Koreje imali su s 28,7 miliona međunarodnih odlazaka u 2019., što ih je označilo među prvih 10 zemalja po broju odlaznih putovanja.

Južna Koreja je nedavno najavila i otvarenje ambasade u Sarajevu, prilikom sastanka predsjednika ove zemlje Yoona Suka Yeoloma sa Željkom Komšićem.

Timskim radom kroz prezentacije, Faruk Čaluk iz Turističke zajednice KS te Feđa Begovic i Jusuf Jamakosmanović iz USAID-a pružili su  motive za dolazak i informacije zašto je Bosna i Hercegovina idealna destinacija za putnike iz Koreje. Cilj promocije je unaprijeđenje imidža BiH na svjetskoj turističkoj sceni naglašavajući naše kulturno bogastvo, predivne pejzaže i srdačno gostoprimstvo na strateškim tržištima širom svijeta. Roadshow turneja će biti nastavljena u Japanu a prva stanica je sajam Tourism Expo Japan – Osaka 2023.


(Vijesti.ba) 

Izdvajamo