01.10.2024 / 15:00 Ekonomija - Ministar saobraćaja KS

Adnan Šteta: Nastavljamo graditi Južnu longitudinalu

Adnan Šteta: Nastavljamo graditi Južnu longitudinalu
Foto: Facebook

Danas je raspisana javna nabavka za izgradnju dijela Južne longitudinale i kružnog toka na raskrsnici ulica Zagrebačka i Hamdije Ćemerlića, objavio je ministar saobraćaja Adnan Šteta u Vladi KS.

"Više od sedam godina bio je obustavljen nastavak izgradnje ove saobraćajnice zbog neriješenih imovinsko – pravnih odnosa, koji su konačno riješeni, a na osnovu kojeg je Općina sredinom ove godine izdala građevinsku dozvolu za nastavak izgradnje.

Dugo je trajalo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na ovoj dionici Južne longitudinale, ali je dobro da smo uspjeli doći do ovog trenutka kada raspisujemo nastavak radova. Ovaj nastavak daje nadu za rješavanje gužvi i mogućnost za dalje projektovanje i na drugim dijelovima Južne.

Nastavljamo graditi Južnu longitudinalu. Danas je raspisana javna nabavka za izgradnju dijela Južne longitudinale i...

Posted by Adnan Šteta on Utorak, 1. oktobar 2024.

Nakon što se završi izbor ponuđača putem ove javne nabavke, prije same izgradnje saobraćajnice i kružnog toka, bit će potrebno izmjestiti ogroman broj instalacija, rekonstruisati vodovodnu i kanalizacionu mrežu, izgraditi novi vrelovod", poručio je on.

Ministar Šteta je istaknuo da će se nakon toga od pomoćnog stadiona FK Željezničar do raskrsnice ulica Hamdije Čemerlića i Zagrebačke ulice izgraditi saobraćajnica sa novim trakama, novim trotoarima i neophodnim ab zidovima. Pored toga, bit će izgrađen i kružni tok kao i servisna saobraćajnica sa desne strane iz pravca stadiona, a bit će obnovljen i dio saobraćajnice u ulici Hamdije Ćemerlića.

"Ovo je veliki projekt u smislu njegove složenosti na kojem će biti potrebna velika uključenost svih strana, kako zbog izmještanja instalacija, tako i zbog same izgradnje.

Projekt će svakako doprinijeti sigurnosti i smanjenju gužvi u ovom dijelu grada", zaključio je ministar.

Sredstva za projekt osigurali su Ministarstvo saobraćaja i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo