03.10.2024 / 16:10 Ekonomija - Goražde

Nikšić u Ginexu i na gradilištu tunela Hranjen: Nastavljamo ulagati

Nikšić u Ginexu i na gradilištu tunela Hranjen: Nastavljamo ulagati
Foto: Vijesti.ba

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić danas su, u sklopu posjete Goraždu, obišli kompaniju namjenske industrije UNIS GINEX d.d. Goražde.

Nikšić je izjavio da Vlada namjerava unaprijediti nivo upravljanja i rezultate poslovanja u GINEX-u, te ispratiti investicije koje ta firma realizuje.

Dodao je da su u prethodnom periodu obišli mnoge kompanije iz namjenske industrije koje bilježe zamah u poslovanju i vraćaju se na staze stare slave, uključujući i Zrak d.d. Sarajevo, koji su, kako je kazao, zatekli pred gašenjem, a sad ima potpisane ugovore za naredne dvije godine.

Premijer Nikšić je naveo da sve prijetnje upućene namjenskoj industriji treba adekvatno ispitati iako to iziskuje vrijeme i troškove, te da nema razloga za paniku jer su bh. institucije u tom slučaju pokazale da su na visini zadatka.

Lakić je GINEX nazvao perjanicom bh. namjenske industrije, jer je od početka mandata ove Vlade FBiH ta firma udvosručila svoju proizvodnju i značajno povećala broj radnika.

Rekao je da je GINEX donirao oko 1,4 miliona KM udruženjima, kulturnim i sportskim kolektivima u Goraždu, isplatio dividendu, a dio prošlogodišnje dobiti investirao u razvoj proizvodnih kapaciteta.

Lakić je poručio da su prezadovoljni rezultatima GINEX-a, ali da neće stati na tome i u da narednom periodu nastavljaju razvijati tu firmu uz još veću koordinaciju s ostatkom namjenske industrije.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, u okviru posjete Goraždu, obišli su danas gradilište tunela „Hranjen“.

Nikšić je kazao da je ovo bila odlična prilika da posjeti jedno od značajnih gradilišta u FBiH, direktno od predstavnika izvođača radova, kompanije „Euroasfalt“, dobije informacije u kojoj je fazi izvođenje radova i sazna kada se može očekivati napredak u ovoj investiciji.

- Zadovoljstvo mi je kada vidim da se radi punom parom. Vlada FBiH treba da izmiri svoje obaveze i mi ćemo to učiniti kako bi izvođači radova mogli mirno da nastave svoj posao, bez razmišljanja o finansiranju projekta. Tunel 'Hranjen' je samo jedan segment projekta, a danas smo u toku posjete Gradu Goraždu saznali da se i eksproprijacija privodi kraju – izjavio je Nikšić.

Premijer navodi da je u toku posjete kompaniji „Ginex“ dobio informacije da je dio puta koji prolazi blizu „Ginexovih“ pogona i skladišta iz sigurnosnih razloga potrebno izmjestiti.

- To su sve izazovi s kojima se susrećemo, međutim, najbitnije je da su radovi u toku. U narednom periodu ćemo zahtijevati da radovi budu završeni u što kraćem roku. Vjerujem da ćemo radove nastaviti istim intenzitetom kao što smo to radili u proteklom periodu, pogotovo kada su u pitanju infrastrukturni projekti, te da će sve biti gotovo u roku – zaključio je Nikšić.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo