03.10.2024 / 10:31 Ekonomija - Rudnik "Geomet"

Zbog prekida proizvodnje 150 rudara iz Olova poslano na prinudni godišnji odmor

Zbog prekida proizvodnje 150 rudara iz Olova poslano na prinudni godišnji odmor

Uprava rudnika "Geomet" poslala je oko 150 svojih radnika na prinudni godišnji odmor, zbog odluke o privremenom prekidu proizvodnje koja, po federalnom Zakonu o rudarstvu, može trajati 30 dana, nakon čega će biti donesena odluka o nastavku proizvodnje ili trajnom zatvaranju, prenosi Radio Olovo.

"U pojedinim medijima, a time i u javnosti opterećenom predizbornim presingom, pojavili su se navodi rukovodstva rudnika, odnosno direktora Ismara Šabovića, kako Općinska administracija opstruira ishodovanje vodne dozvole, potrebne za novi način eksploatacije prerade olovne rude.

S druge strane Općinska administracija i načelnik Općine Olovo Đemal Memagić izašli su sa podsjećanjem da izdavanje vodne dozvole nije nadležnost Općine već većih nivoa vlasti i da se ovakvim optužbama ciljano pravi politički pritisak, s obzirom da se sve dešava u finišu predizborne kampanje.

Mi smo u cilju objektivnog sagledavanja stanja i izvještavanja javnosti poslali upit rukovodstvu rudnika da nam predoči sve razloge ovakvog poteza, te ćemo odmah po dobijanju zvaničnih informacija ztražiti odgovore i zvaničan stav nadležnih u Općini Olovo.

Dijelimo zabrinutost radnika i njihovih porodica i u svakom trenutku zastupat ćemo prije svega njihove interese i biti uz njih", saopćili su iz Uprave rudnika

(Vijesti.ba)

Izdvajamo