03.10.2024 / 11:38 Ekonomija - Šemsudin Mehmedović

FBiH oštećena za 370 miliona KM na raspodjeli prihoda

FBiH oštećena za 370 miliona KM na raspodjeli prihoda
Foto: Facebook

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i lider stranke Naprijed, Šemsudin Mehmedović, na današnjoj konferenciji za medije iznio je ozbiljne optužbe o nezakonitom postupanju Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH.

Mehmedović je naglasio kako već duže vrijeme upozorava na nepravilnu raspodjelu prihoda sa jedinstvenog računa, ali da relevantne institucije ne poduzimaju nikakve mjere. Danas je zbog toga Tužilaštvu BiH predao krivične prijave protiv članova UO UIO BiH, ističući da postoje osnovane sumnje da su predsjedavajući Srđan Amidžić i ostali članovi odbora izvršili zloupotrebu položaja. Prema njegovim tvrdnjama, Federacija BiH (FBiH) je oštećena za 370 miliona KM, dok je entitet Republika Srpska (RS) na tome profitirao.

Prema Mehmedoviću, raspodjela prihoda se odvija prema odluci iz septembra 2023. godine, koja predviđa da RS dobija 34,4%, Brčko Distrikt 3,55%, a FBiH 62,05%. On tvrdi da se odluka o raspodjeli prihoda za prethodna četiri kvartala nije ažurirala, iako svi relevantni finansijski pokazatelji ukazuju na potrebu za izmjenom. Naime, banke u FBiH ostvaruju 2,7 puta veću dobit u odnosu na RS, a građani u FBiH posjeduju veći iznos štednih depozita.

Mehmedović navodi da bi pravična raspodjela trebala biti 66-68% za FBiH, a maksimalno 28-30% za RS. On je istakao kako je u periodu od januara 2023. do septembra 2024. godine FBiH oštećena za najmanje 300 miliona KM, a zajedno s prethodno spomenutih 70 miliona, ukupna šteta iznosi 370 miliona KM.

Također, Mehmedović je pozvao Tužilaštvo BiH da istraži rad ovog odjela i utvrdi njegovu zakonitost. Upitao je zašto premijer FBiH Nermin Nikšić i Vlada FBiH ne poduzimaju nikakve pravne korake da naplate dugovanja umjesto da se kontinuirano zadužuju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo