04.10.2024 / 09:47 Ekonomija - Energetska i klimatska budućnost

Zatvorena 2. Sarajevska sedmica energije i klime 2024: Platforma za konkretne akcije i partnerstva

Sarajevska sedmica energije i klime (SECW) 2024. zatvorena je 27. septembra, nakon pet intenzivnih dana posvećenih ključnim temama energetske i pravedne tranzicije, klimatskih promjena, ESG-a, te najaktuelnih tema ETS-a i CBAM-a.

Centralne teme ovogodišnjeg događaja bile su "Zajedno prema karbonskoj neutralnosti" "Pravedna tranzicija i kritične mineralne sirovine", "Oblikovanje budućnosti električne energije", te posebni dani posvećeni vizionaru Emeriku Blumu u Energoinvestu i oblikovanju energetske sigurnosti i nezavisnosti u Privrednoj komori FBiH.

Tokom SECW-a održano je 19 panela i 9 pratećih događaja, koji su iznjedrili bogate diskusije i važne zaključke. Paneli su pružili priliku za konstruktivne razgovore o izazovima i mogućnostima koje predstoje u sektorima energetike i klime.

Ognjen Marković iz EU4Energy, moderator panela posvećenog organizaciji veleprodajnog tržišta električne energije i uspostavljanju berze električne energije u BiH, istakao je ključnu ulogu ovakvih platformi u ubrzavanju tranzicije: „Prezentacije i diskusija na Panelu X su još jednom pokazale neophodnost uspostavljanja berze električne energije u BiH. Tek nakon njenog uspostavljanja slijedi put sa puno izazova prema priključenju EU tržištu kroz povezivanje tržišta. Neupitno je da funkcionalna berza potpomaže ubrzanje investiranja u obnovljive izvore energije, dok redizajnirano tržište treba da donese sigurnost investitorima i zaštitu kupcima od velikih promjena cijena električne energije.“

Ove godine, SECW je bio i platforma za iniciranje nekoliko važnih projekata i partnerstava, među kojima se izdvaja potpisivanje sporazuma između Energoinvesta i Wattkrafta, čime su postavljeni temelji za buduće energetske projekte. Također, potpisano je više značajnih sporazuma, poput osnivanja Centra za održivu energetsku tranziciju, nastavka aktivnosti bh. općina u saradnji sa Štokholmskim institutom za okoliš (SEI), kao i drugih bilateralnih dogovora između organizacije.

Prof. Mustafa Musić, potpredsjednik Programskog odbora SECW-a, osvrnuo se na buduće korake u energetskom sektoru: „U narednom periodu očekujemo značajno intenziviranje dekarbonizacije kroz povećanje energetske efikasnosti, kako na strani proizvodnje tako i na strani potrošnje energije. Diversifikacija proizvodnje ka obnovljivim izvorima, naročito u elektroenergetskom sektoru, biće ključna u narednim godinama. Iako će Bosna i Hercegovina biti suočena s određenim izazovima zbog sporijeg donošenja regulatornog okvira i infrastrukturnih projekata, uz pravi pristup možemo postati dio globalnog pokreta ka održivosti“, kazao je prof. Musić.

On je posebno naglasio da će fokus energetske tranzicije biti na inovacijama i novim tehničko-tehnološkim rješenjima: „U narednom periodu očekujemo inovacije u tehnologijama na bazi obnovljivih izvora energije, povećanje kapaciteta vodiča na istim naponskim nivoima, kao i dalju digitalizaciju i decentralizaciju energetskih sistema. IT sektor i vještačka inteligencija igraće ključnu ulogu u održavanju stabilnosti i pouzdanog rada sistema“, zaključio je Musić.

Predsjednik Programskog odbora SECW-a, pomoćnik za energetiku u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, dr. Admir Softić, istakao je očekivanja za konkretne akcije nakon ovog događaja: „Zaključci sa SECW-a poslužiće kao osnova za izradu preporuka koje će se odnositi na implementaciju međunarodnih obaveza vezanih za održivu energiju. Planiramo formirati savjetodavne grupe sastavljene od učesnika ovog događaja, koje će raditi na razvoju konkretnih projekata i inicijativa. Naša vizija je da SECW ne bude samo platforma za diskusiju, već i katalizator za stvarne promjene u oblasti energetskih politika.“

Dr. Softić je naglasio i važnost umrežavanja različitih aktera u cilju poticanja zajedničkih projekata: „Jedan od ključnih rezultata ovogodišnjeg SECW-a je osnažena saradnja između vlasti, privatnog sektora, nevladinih organizacija i akademske zajednice. Ovaj dijalog je ključan za razmjenu znanja i iskustava, što će pomoći da postignemo zajedničke ciljeve održivog razvoja.“

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, budućnost SECW-a vidi kao sve značajniju ulogu u oblikovanju energetske politike. I to ne samo u BiH, već i u širem regionu. „Ovaj međunarodni događaj ima potencijal da postane vodeća platforma za diskusiju o ključnim pitanjima vezanim za energetsku tranziciju i klimatske promjene, te da postavi standarde za slične događaje u budućnosti. Privredna komora će nastaviti pružati podršku kako bi SECW ostao relevantan i uticajan u godinama koje dolaze“, najavio je Jašarspahić.

Zina Jusić iz organizacionog odbora SECW-a izrazila je zahvalnost svim partnerima, sponzorima i učesnicima: „Ovaj događaj ne bi bio ovako uspješan bez podrške naših partnera, pokrovitelja, sponzora i medijskih partnera. Njihov doprinos je bio od presudnog značaja za kvalitetu panela i događaja. Srdačno se zahvaljujemo svima koji su nam pomogli da realizujemo ovaj važan projekt i unaprijed se veselimo budućoj saradnji“, rekla je Jusić.

Generalni utisak svih učesnika SECW-a je da je ovaj događaj postao ključna platforma za regionalni i međunarodni dijalog o energetici i klimi, a već tokom ovogodišnjeg izdanja dogovoreni su novi projekti i partnerstva za narednu godinu.

Treća Sarajevska sedmica energije i klime (SECW 2025) održat će se od 22. do 26. septembra 2025. godine.

SECW 2024. su organizirali Privredna komora Federacije BiH i nLogic Advisory, uz podršku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, EU4Energy, Adriatic Metals BiH, Porsche BiH i SEI, pod visokim pokroviteljstvom dr. Denisa Bećirovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, te mnogobrojnih partnera Zemlje partneri bile su Velika Britanija i Norveška.

Sve informacije, dnevni bilteni i materijali sa panela dostupni su na web stranici www.secw.ba.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo