02.10.2023 / 08:36 Kultura - 11. oktobra

Hodžić: Najveća izložba o islamskoj kulturi u Bosni ikada

Hodžić: Najveća izložba o islamskoj kulturi u Bosni ikada
Foto: Mina

Svečano otvorenje izložbe „Pod nebo vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne“ bit će održano 11. oktobra, a izložba će za javnost biti dostupna dan kasnije, od 12. oktobra ove godine.

„Ova izložba je jedinstvene vrste i najveća izložba ikada napravljena o islamskoj kulturi u Bosni“, kazao je u intervjuu za Islamske informativne novine (IIN) Preporod prof. dr. Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koja realizira ovaj projekat.

Naime, nakon dvije godine istraživanja, snimanja na terenu, saradnje s muzejskim i arhivskim ustanovama i bibliotekama kustoski tim je izvršio konačnu selekciju i izložba će sadržavati oko 1.500 različitih vrsta izložbenih jedinica od slika, kaligrafskih radova do nakita i nošnje, a bit će postavljena u Collegiumu Artisticumu u Sarajevu.

„Riječ je o izložbi koja prvi put na istom mjestu dovodi do susreta različite dokumente, izvore, svjedočenja i interpretacije o islamu u Bosni i Hercegovini, predstavljajući na taj način svojevrsnu historiju duhovnosti i kulture islama na ovim prostorima“, naveo je dr. Hodžić.

Kroz 23 sekcije izložbe pokazuje se karakter bosanskih svjetova islama koji se očituje u vedrini, otvorenosti, dinamičnosti, sposobnosti za transformaciju, suživot i dijalog, kreativne odgovore na povijesne izazove s kojima se muslimani u Bosni suočavaju.

„Pošli smo od toga da je zapravo islamska kultura u Bosni i povijesno-kulturno naslijeđe u cjelini nedovoljno poznato ne samo u Evropi i našem regionu i ne samo da je malo poznato drugima, već i mi sami nedovoljno poznajemo našu povijest i kulturnu tradiciju i kreativne izraze u književnosti, umjetnosti, arhitekturi i mnogim drugim oblastima. Ova izložba će pokazati i otkriti i nama i drugima raskošne svjetove islamske duhovnosti na našim prostorima u različitim oblastima“, kazao je direktor Hodžić.

Značajno je naglasiti da će izložba, u najvećem dijelu svoga sadržaja i fundusa, predstavljati značajan doprinos osnivanju i koncipiranju muzejske zbirke Islamske zajednice, odnosno muzeja islamske umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

„Jedan od najvažnijih ciljeva koje postižemo ovim projektom i izložbom jeste da će izložba predstavljati početni fundus budućeg muzeja o kojem je Rijaset već donio odluku o osnivanju. Nadamo se da će u što skorijem roku donijeti odluku i o početku rada ovog muzeja, na kojem se pokušavalo raditi posljednjih stotinjak godina. Nadam se da ćemo mi biti ta generacija koja će ispuniti taj dug koji dugujemo sebi i bosanskohercegovačkoj, ali i široj javnosti, odnosno generacija koja će otvoriti taj muzej“, kazao je Hodžić.

Dodao je da, također, ova izložba treba da bude podsticaj za razvitak muzejske kulture kod našeg naroda.

„Mnogi još uvijek samo za sebe čuvaju eksponate i dokumente od ogromne važnosti za našu povijest i kulturu i na pozive da to izlože, ne da poklone ili prodaju, već samo izlože ne odgovaraju i tako jedno civilizacijsko bogatstvo ostaje zarobljeno u užem krugu ljudi, a često se iz generacije u generaciju izgubi“, istaknuo je Hodžić.

Direktor Hodžić je najavio i da će početkom oktobra izaći velika monografija ove izložbe.

„To je svojevrsni katalog, ali ne u pravom smislu riječi katalog, jer je kataloški popis izložbe posebno pripremljen. Monografija koja ima 800 stranica u boji sadrži slike i opise svih eksponata s izložbe. Ima oko 3.000 relevantnih kratkih informacija o različitim oblastima islamske kulture u Bosni i to je jedna vrsta, ako bismo mogli kazati, obuhvatnog leksikona islama u Bosni. Ona je jednako važna kao i sama izložba i ostaje kao trajno svjedočanstvo ne samo naših nastojanja u ovom projektu nego i jedno veliko obuhvatno svjedočanstvo islamske kulture u Bosni“, akcentirao je Hodžić, javlja Mina.

S obzirom na sadržaj izložbe, Hodžić je govorio i o tome koliko je ona kao projekat interesantna političkim i drugim društvenim akterima koji mogu utjecati na kreiranje slike o muslimanima u Bosni i Hercegovini.

„Projekat je finansiran uglavnom iz sredstava koja smo osigurali putem donatorskih i sponzorskih aktivnosti i nekoliko kantonalnih vlada. Collegium Artisticum nam je na mjesec i po, koliko traje izložba, besplatno ustupio prostor, ali to je i razumljivo jer mi na neki način Sarajevu i najširoj bosanskohercegovačkoj javnosti ustupamo jednu veliku izložbu koja je kulturni događaj par excellence. To nije izložba samo o vjeri, već o važnoj komponenti bosanskohercegovačke povijesti i kulture. Primjera radi, teško je govoriti u povijesnoj dubini o bosanskohercegovačkom gradu bez islama, ako se izostavi islam i islamska kultura“, zaključio je, između ostalog, Hodžić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo