02.10.2024 / 11:36 Kultura - Kuća Slobode

Sutra svečano otvorenje Edukativnog centra u spomeničkom kompleksu Tunel spasa

Sutra svečano otvorenje Edukativnog centra u spomeničkom kompleksu Tunel spasa
Foto: Memorijalni centar Sarajevo

Sutra u 11 sati se svečano otvara Edukativni centar Memorijalnog centra Sarajevo, u kući Sloboda, u ulici Kurta Schorka na broju 60 – u sklopu spomeničkog kompleksa Tunela D-B.

Specijalnim programom i presjecanjem vrpce, bit će ozvaničen početak njegovog rada i edukativnih aktivnosti koje imaju za cilj razvijanje kulture sjećanja kod mladih.

Prema riječima direktora Memorijalnog centra Sarajevo, Ahmeda Kulanića, otvaranje ovog centra je od velike važnosti za Kanton Sarajevo ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

- Mladi će učiti o opsadi Sarajeva i agresiji na Bosnu i Hercegovinu, kroz raznovrsne programe koji ih potiču na razvijanje ljubavi prema Domovini i čuvanje uspomene na najteže, ali i najsvjetlije trenutke te ključne ličnosti iz novije historije bosanske državnosti i nezavisnosti. Ovim projektom, kao i budućim obrazovnim inicijativama, želimo podići svijest o važnosti očuvanja sjećanja. Edukacija je presudna kako bismo nove generacije usmjerili prema vrijednostima koje su sačuvale našu domovinu i njen narod.

Kako je kazao Kulanić, Kuća Sloboda predstavlja jedan od ključnih elemenata unutar Spomeničkog kompleksa Tunel D-B (Dobrinja-Butmir), koji je jedinstven kulturno-historijski spomenik u Bosni i Hercegovini. Ovaj kompleks svjedoči o preživljavanju građana Sarajeva tokom najtežih godina kraja 20. stoljeća. Fenomen najduže opsade glavnog grada u modernoj historiji, najbolje se može razumjeti kroz ideju, izgradnju i funkciju objekta D-B, a njegov bitan dio je upravo kuća porodice Sloboda, koja je 1993. godine postala ulaz i izlaz iz opkoljenog Sarajeva.

- Memorijalni centar Sarajevo je odabrao ovaj objekat kao Edukativni centar jer predstavlja simbol otpornosti i snage zajednice tokom opsade. Kuća Sloboda je svjedok mnogih ljudskih sudbina, što je čini izuzetno značajnom za historijski narativ o opsadi i najadekvatnije mjesto za razvijanje kulture sjećanja i pamćenja kod mladih – naglasio je Kulanić.

U projekat osvrhovljavanja kuće Sloboda za potrebe edukacije mladih, uloženo je oko milion i pol (1.5) konvertibilnih maraka. Edukativni centar predstavlja instituciju koja će pružati raznovrsne edukativne aktivnosti od kojih su neke - Storytelling: Pričanje priča prilagođeno uzrastu djece, s ciljem upoznavanja s pojmovima domovina i prošlost, rat i mir, razvijajući maštu učesnika; Muzejske radionice: Upoznavanje s muzejskim predmetima i izrada predmeta od gline ili plastelina; Slikanje i crtanje: Motivi s patriotskom tematikom i slični sadržaji; Radionice pisanja literarnih radova i mnoge druge.

Saradnjom sa ministarstvom odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo, ali i drugih kantona, historijski časovi i radionice za učenike u Edukativnom centru će biti uobličene kao dio nastavnog procesa, saopćeno je iz pressa Memorijalnog centra Sarajevo.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo