01.10.2024 / 08:36 Kultura - Konjic

Završen 11. festival glumca BiH, najbolja glumica Jasna Diklić

Završen 11. festival glumca BiH, najbolja glumica Jasna Diklić
Foto: FENA

U ponedjeljak navečer proglašeni su laureati 11. festivala glumca BiH u Konjicu, a prema ocjenama publike za najbolju glumicu proglašena je Jasna Diklić iz Sarajevskog ratnog teatra Sarajevo-SARTR, za ulogu Ane u predstavi “Moj sin malo sporije hoda”.

Masku konjičkih drvorezbaraza za najbolju glumicu, uime ASA Grupacije dodijelila je Emina Lepara Alagić, direktorica ASA Banke Konjic.

"Primiti nagradu na ovakvom festivalu za mene je veoma značajno. Publika je možda za glumca najbitniji segment tog našeg kreativnog posla. Svi festivali imaju nešto što je glumcu dosta značajno, ali ovaj festival je dragocjen po tome što je jedinstven u cijeloj državi. Mi glumci volimo da dobijemo glumačku nagradu", kazala je Diklić.

Za najboljeg glumca ovogodišnjeg Festivala glumca BiH u Konjicu proglašen je Zlatan Školjić iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, za ulogu Liama u predstavi "Siročad".

Kako je kazao, nagrada je za njega bila iznenađenje. Masku konjičkih drvorezbara uime Grada Konjica za najboljeg glumca dodijelila je Biljana Handžo, stručna saradnica za kulturu Grada Konjica.

“Mnogo sam sretan što sam dobio ovu nagradu. Predstave se rade za publiku i onaj ko najbolje može da ocijeni predstavu jeste publika. Ovo je sigurno zančajno za mene kao glumca. To će me tjerati da i ubuduće dolazim u Konjic s nekim novim kreacijama. Ne moram nužno dobiti nagradu, ali drago mi je uvijek da igram ovdje”-rekao je Školjić.

Nagrada za nabolju kolektivnu glumačku igru pripala je Pozorištu mladih Sarajevo za predstavu “Večera budala”. Nagradu je primio reditelj Adis Bakrač; a nju je također uručila Biljana Handžo, stručna saradnica za kulturu Grada.

“Izuzetna je čast i zadovoljstvo, prije svega, biti dio ovog značajnog bosanskohercegovačkog pozorišnog festivala koji se svake godine razvija i koji postaje sve kvalitetniji i veći. To je prva vrijednost koju želim da istaknem, a, naravno, nagrada publike je nešto što je najznačajnije nama koji se bavimo ovim poslom kad je u pitanju pozorište. To je jedno priznanje koje je iskreno, direktno jer mi, ustvari, radimo predstave za publiku i tu nema “foliranja”, kazao je Bakrač.

Senadin Begtašević, član Umjetničkog savjeta Festivala glumca BiH, zatvorio je ovogodišnji festival, kazavši kako je on bio odličan, a predstave žanrovski raznovrsne.

"Ove godine i žanrovski i tematski postojala je jedna raznolikost, mada ove godine nismo imali pozorišta van BiH. Imali smo pozorišta iz Banja Luke, Tuzle, Mostara, Zenice i Sarajeva, ali tako raskošne su bile te predstave da ni u kojem slučaju ne možemo biti nezadovoljni. Opšta ocjena ovog festivala je odlična", izjavio je Begtašević.

Festival glumca BiH u Konjicu ove je godine ugostio osam pozorišta iz BiH, a održano je i nekoliko Off programa.

Benjamin Mušinović, direktor Festivala glumca BiH, kazao je kako su se i ove godine trudili publici ponuditi kvalitetne predstave te da su kreirali takav repertoar da imaju presjek najrecentnije bosanskohercegovačke produkcije.

Nakon dodjele nagrada koncert je održao Laka&band, saopćili su organizatori.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo