03.10.2024 / 10:14 Kultura - Centar kulture i mladih

Općina Centar: Ovo je pregled kulturnih dešavanja u oktobru

Općina Centar: Ovo je pregled kulturnih dešavanja u oktobru
Foto: Ilustracija
U mjesecu oktobru Centar kulture i mladih nudi bogat repertoar za sve sugrađane. Također, nastavlja se sa brojnim kursevima, radionicama i školama koje se realiziraju tokom cijele godine u prostorijama Centra.

U ponedjeljak, sedmog oktobra počinje 15. dječiji teatarski festival "Hajde svijete, budi dijete" i traje do 11. oktobra. Festival ima dugogodišnju tradiciju, a fokus mu je na stvaranju edukativnog i zabavnog iskustva.

Program festivala je sljedeći:

Sedmi oktobar (ponedjeljak) rezervisan je za predstavu "Ružno pače", Dramski studio slijepih i slabovidnih "Novi život" Zagreb sa početkom u 12 sati, dok je radionica "Vuneno pozorištance" uz voditeljicu Željku Lemez planirana sa početkom u 9:30 sati.

U utorak, osmog oktobra biće odigrana premijera predstave "Plastika" u 19 sati. Radionica pod nazivom "Igrajmo se lutkama" počinje u 11:30 sati, a voditeljica radionice je Jasminka Božuta-Požeg.

U srijedu, devetog oktobra biće odigrana predstava "Slovotragač" u 12 sati, dok će radionica "Čarobna šuma" uz voditeljicu Džejlanu Karaman Pašić početi u 9:30 sati.

U četvrtak, 10. oktobra planirana je predstava "Zmaj i princeze" u 12 sati, a radionica "Zajedno kroz ples" u 11:30 sati. Voditeljica radionice je Belma Čečo-Bakrač. Posljednjeg dana festivala, 11. oktobra (petak) biće odigrana predstava "Put do čarolije" u 12 sati, a radionica "Zvučna bajka" uz voditeljicu Mirsadu Zećo počinje u 11:30 sati.

Pored 15. dječijeg festivala, devetog oktobra biće odigrana predstava "Klinč" sa početkom u 18 sati. Nastala je prema tekstu Armina Behrema, a inspirisana istoimenim tekstom.

Za ponedjeljak, 14. oktobra u 10 sati na Teatarskoj sceni Jelića 1 planirana je predstava "Zmaj i nogometaševa kći".

Srijeda, 16. oktobra je rezrvisana je za promociju knjige "Anđeli i demoni" sa početkom u 19 sati. Radi se o knjizi Tonija Skrbinca sa 36 priča.

Predstava "Luda kuća" biće odigrana na teatarskoj sceni Jelićeva 19. oktobra sa početkom u 19 sati. Ulaznice po cijeni od 15 KM biće u prodaji putem portala www.kupikartu.ba

Utorak, 22. oktobra sa početkom u 12 sati u galerija Jelićeva planirana je izložba radova "Studentski dani 2024". Biće organizovana kolektivna izložba najboljih izabranih radova na kojoj će se građani upoznati sa djelima mladih umjetnika.

U srijedu 23. oktobra sa početkom u 20 sati biće odigrana predstava "Ko je lud" koju je režirao Mirza Begović a u istoj glume Adem Smailhodžić i Zlatan Školjić. Ulaznice po cijeni od 15 KM bit će u prodaji putem portala www.kupikartu.ba
29. oktobra od 17 sati, učenici srednjih škola družit će se sa profesorom Vedranom Zubićem u prostorijama Centra kroz Znanstveno-edukacijsko-zabavno predavanje (ZEZ), koji je novi oblik teatarskog predavanja sa primjesama humora.

Kraj mjeseca rezervisan je za predstavu Zijaha Sokolovića "Međuigre 0-24" koja će biti održana 30. oktobra sa početkom u 20 sati. Ulaznice po cijeni od 15 KM bit će u prodaji putem portala www.kupikartu.ba.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo