28.09.2024 / 19:41 Kultura - Važnosti mentalnog zdravlja

U Bihaću promovisan Psihološki priručnik za imame

U Bihaću promovisan Psihološki priručnik za imame
Foto: FENA

U organizaciji Muftijstva bihaćkog i Okružnog odbora Udruženja Ilmijje Bihać danas je u Bihaću promovisan "Psihološki priručnik za imame", izdanje Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Centra za napredne studije iz Sarajeva.

Autorice priručnika su prof. dr. Anela Hasanagić i doc. dr. Mersiha Jusić. Promocija ovog važnog djela upriličena je u sklopu obilježavanja 112. godišnjice osnivanja Udruženja Ilmijje.

Događaju su prisustvovali imami iz svih medžlisa Muftijstva bihaćkog, a promotori priručnika bili su muftija bihaćki, hafiz Mehmed-ef. Kudić, predsjednik Okružnog odbora Ilmijje Muftijstva bihaćkog Selmir-ef. Hurić, vojni muftija Nesib-ef. Hadžić i sekretar Udruženja Ilmijje Edin-ef. Spahić.

Na početku promocije obratio se Selmir-ef. Hurić, zahvalivši prisutnim imamima na odzivu i promotorima na pripremi i prezentaciji priručnika. Naglasio je važnost ovog djela za imame, ističući izazove s kojima se susreću u svom radu.

-Sama pojava ovog priručnika pokazuje nam koliko su ove teme potrebne imamima. Oni trebaju ozbiljno shvatiti izazove kroz koje prolaze. Kroz naše aktivnosti nastojat ćemo kontinuirano osmišljavati sadržaje koji će pomoći imamima da održe visok nivo elana i poletnosti u svom misijskom djelovanju - izjavio je Hurić.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić pohvalio je rad Udruženja Ilmijje, posebno istaknuvši značaj ovakvih publikacija za imame danas. U svom obraćanju, Kudić je govorio o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja, te pozvao imame da obrate pažnju na vlastito zdravlje kako bi ostali na raspolaganju svojoj zajednici.

-Naši imami nose velik teret kroz različite dužnosti koje obavljaju, a to može dovesti do profesionalnog sagorijevanja. Ovaj priručnik pomaže imamima da se suoče sa izazovima, da razmisle o svom zdravlju, posebno mentalnom, te da razviju vještine i tehnike koje će im pomoći da održe stabilnost u svom radu. - istakao je muftija Kudić.

Vojni muftija Nesib-ef. Hadžić, kao jedan od promotora, naglasio je važnost priručnika i ukazao na njegovu korisnost za sve one koji se bave razvijanjem socijalnih odnosa, a posebno za imame, koji se svakodnevno susreću s različitim izazovima.

- Priručnik je koristan alat koji će osnažiti imame da ostanu na visini svog poziva, uprkos brojnim izazovima. - rekao je muftija Hadžić.

Sekretar Udruženja Ilmijje Edin-ef. Spahić također je istakao važnost ulaganja u ljudske resurse unutar Islamske zajednice, naročito među imamima. Prema njegovim riječima, ovaj priručnik doprinosi osvježavanju odnosa vjerskih službenika prema njihovom pozivu i svakodnevnim izazovima.

Promocija "Psihološkog priručnika za imame" u Bihaću predstavljala je značajan korak u jačanju svijesti o važnosti mentalnog zdravlja imama, čime se još jednom naglašava važnost kontinuirane edukacije i podrške vjerskim službenicima u njihovom svakodnevnom radu.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo