03.09.2023 / 16:13 BiH - Otkrivamo

Detalji sukoba: Kako su Manijaci stigli, gdje je bio Red Army, a gdje policija!

Detalji sukoba: Kako su Manijaci stigli, gdje je bio Red Army, a gdje policija!
Foto: Vijesti

U Titovoj ulici u Mostaru, kod Šantića parka, danas su se sukobili navijači Veleža i Željezničara, klubova koji će večeras igrati meč 6. kola Premijer lige BiH.

Sukobi ove dvije navijačke skupine traju već godinama. Još od 'sačekuše' koju su navijači Željezničara pripremili najvatrenijim navijačima Veleža na Ivan Sedlu prije desetak godina. Prošle godine je policija na Grbavici spriječila veći incident, a ove godine je vaničilo uoči polufinala Kupa BiH. To je kako saznajemo bio početak priče koja je epilog dobila danas.

Za Manijake je tada bio predviđen 'kavez' na stadionu Rođeni, obzirom da je stadion bio u fazi rekonstrukcije. Manijaci su odlučili sa ne dolaze na utakmicu. Ipak večer prije ušli su na stadion Rođeni i ostavili parolu: "Navijači nisu životinje. TM87“.

FOTO / Nemile scene u Mostaru: Tuča navijača Veleža i Želje. Video sukoba u komentarima

Posted by Vijesti.ba on Nedjelja, 3. septembar 2023.

Kako smo nezvaničo saznali danas, neki od navijača Željezničara su privatnim automobilima u Mostar stigli još jučer te su boravili u Blagaju. Drugi dio grupe pridružio im se danas, a da bi izbjegli policiju u Mostar su došli preko Rujišta.



Automobile su parkirali u Južni logor odakle su pješice preko naselja Tekija stigli do naselja Luka gdje je došlo do sukob. Da se sve manje-više znalo, govore i informacije sa je Red Army od sinoć imao 'dežure' u klubu navijača i čekao goste iz Sarajeva.

Novi video sukoba navijača u Mostaru

 

Posted by Vijesti.ba on Nedjelja, 3. septembar 2023.

Oni koji su sreli Manijake na putu od Tekije do Luke govore kako su poručivali da je "ovo samo poruka Upravi Veleža da mogu ući u Mostar kad god hoće".

S druge strane, potpuno je nejasno kako su naočigled građana Mostara navijači iz Sarajeva pješačili glavnom mostarskom ulicom nekoliko kilometara, a da MUP HNK nije bio u pripravnosti da spriječi incident. Navodno je po informaciji da su Manijaci krenuli preko naselja Tekija, grupa Red Army napustila klupske prostorije te im krenula u susret. Pa je još nevjerovatnije da policija nije na vrijeme intervenisala. 

Podsjetimo, tek nakon sukoba na lice mjesta izašao je značajnini broj pripadnika MUP-a HNK, odnosno Specijalna jedinica.

Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP HNK je za Vijesti.ba kazao da se prema službenim informacijama, sukob dogodio u 13:15 između dvije navijačke grupe, Red Army iz Mostara i Manijaka iz Sarajeva, u ulici Maršala Tita, u blizini parka Aleksa Šantić.

Marić je potvrdio da ima više povrijeđenih, ali da nije poznato koliko i s kojim stepenom povreda.

- Policija je javni red i mir stavila pod kontrolu, trenutno su policijski službenici u fazi rađenja uviđaja. Nije nam još poznato kako je došlo do sukoba, i ko je izazvao incident. Više informacija ćemo imati po završetku uviđaja, kaže Marić za Vijesti.ba.

Na koncu, donesena je odluka da navijačima FK Željezničar neće biti dozvoljen ulaz na stadion 'Rođeni' na meč njihovog kluba protiv FK Velež koji se igra večeras.

Nakon toga su se oglasili “Manijaci” na društvenim mrežama.

"Gostovanje u Mostaru je zabranjeno. Svi koji su uplatili isto, moći izvršiti povrat novca u terminima rada shopa naredne sedmice", stoji u njihovoj objavi.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo