25.08.2023 / 19:38 Politika - Potvrđeno

U Sud BiH stigla dopunjena optužnica protiv Dodika

U Sud BiH  stigla dopunjena optužnica protiv Dodika
Foto: Vijesti.ba

Sud BiH potvrdio je da je dobio od Tužilaštva BiH dopunjenu optužnicu protiv predsjednika Rs Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića.

Advokat predsjednika Milorada Dodika zatražio je izuzeće sutkinje Jasmine Ćosić Dedović.

Prije nego što donese odluku hoće li optužnica biti potvrđena ili odbačena, Sud BiH mora da se izjasni o zahtjevu odbrane za izuzeće sudije.

„Sud BiH je dana 24.08.2023.godine zaprimio uređenu optužnicu protiv osumnjičenih Milorada Dodika i Miloša Lukića. Međutim, o istoj ne može biti donijeta odluka dok se ne odluči o zahtjevu za izuzeće. Odluku o zahtjevu za izuzeće, shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku, donosi Opšta sjednica Suda", navode iz Suda BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 11. augusta podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića, koji se terete za kazneno djelo 'neizvršavanje odluka visokog predstavnika iz Kaznenog zakona BiH'.

Dodik je potpisao ukaz o proglašenju zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku RS te ukaz o proglašenju zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na području RS-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo