03.10.2024 / 14:29 Politika - Premijer FBiH

Nikšić u posjeti Goraždu: Podrška Federalne vlade projektima od značaja za građane

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić sa saradnicima danas boravi u posjeti Goraždu gdje se sastao s gradonačelnikom Ernestom Imamovićem.

Tokom sastanka razgovarano je o podršci Vlade FBiH gradu na Drini i projektima od značaja za građane gdje je još jednom potvrđeno opredjeljenje Federalne vlade za pomoć u raznim vidovima.

Premijer Nikšić napomenuo je da je Vlada FBiH u proteklom periodu podržala i realizovala niz projekata u Goraždu, među kojima je sigurno najvažniji izgradnja tunela Hranjen.

- Želimo da čujemo u kojoj je to fazi, pitanje procesa izgradnje tunela Hranjen i dokle se došlo s procesom eksproprijacije tako da ćemo obići i gradilište. A takođe ono što čeka lokalnu administraciju do kraja oktobra je to da ističe prolongirani rok za otplatu kredita koji je jedno izuzetno opterećenje za budžet Grada Goražda - kazao je Nikšić.

Podsjetio je da se ranije putem resornog federalnog ministarstva uspjelo u dodatnom reprogramiranju početka otplate kredita Grada Goražda te da je grejs period produžen za dvije godine.

- Naravno, na koliko god da produžite do isteka roka dođe i morate izvršavati tu obavezu sigurno, ukoliko ne bude intervencija. Tražit ćemo neki način kako i koliko je to moguće da se to uradi s federalnog nivoa s obzirom da će budžet Grada Goražda biti preopterećen tom ratom kredita koja se uplaćuje dva puta godišnje, i mi ćemo sa svoje strane učiniti što možemo – rekao je Nikšić s kojim je u Goražde stigao i ministar energetike, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović ističe da je izuzetno zadovoljan podrškom Vlade FBiH.

- Razgovarali smo o projektima koji su za nas izuzetno značajni i podršci Vlade FBiH projektima poput izgradnju deponije kao i puta prema Glamoču te nastavka izgradnje sportskog objekta u Vitkovićima. Bilo je govora i o aktuelnom budžetu, stanju i aktivnostima koje smo planirali. Reprogram kredita koji bi trebao stići na naplatu, tražimo način zajedno s premijerom i ministrima, na koji način nam Vlada FBiH može direktno pomoći i zahvalni smo na ogromnoj podršci koju Federalna vlada pruža lokalnoj samoupravi u Gradu Goraždu - poručio je Imamović.

Delegacija Vlade FBiH položila je danas i cvijeće na spomen obilježja, odajući počast komandantu Zaimu Imamoviću te ubijenoj djeci Goražda, nakon čega je predviđena posjeta Ginexu te gradilištu tunela Hranjen.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo