03.10.2024 / 09:41 Politika - Strasbourg

Magazinović: U Vijeću Evrope usvojena Rezolucija o BiH, veoma sam zadovoljan sadržajem

Magazinović: U Vijeću Evrope usvojena Rezolucija o BiH, veoma sam zadovoljan sadržajem
Foto: Arhiv
Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Saša Magazinović potvrdio je da je sinoć u Vijeću Evrope u Strasbourgu usvojena Rezolucija o BiH.

Magazinović je kazao za Fenu da se u okviru monitoring procesa pod kojim se Bosna i Hercegovina nalazi kao punopravna članica, periodično usvaja rezolucija o BiH te da nije bilo pitanje da li će biti usvojena, već šta je njen sadržaj.

- Vrlo sam zadovoljan sadržajem, prije svega što je podržana Rezolucija o Srebrenici, koju je usvojila Generalna skupština UN-a. Ima i pozitivnih stvari, a i kritike - kazao je Magazinović.

Istakao je da je pohvaljen vrlo jasno napredak na evropskom putu i aktivnosti novih vlasti, ali da su i kritikovane vlasti u Republici Srpskoj, pozicija i opozicija, zbog neprovođenja odluka i pokušaja ometanja rada Ustavnog suda.

- Vlasti su pozvane da rade na ukidanju diskriminacije u izbornom procesu,  ali i u obrazovnom procesu. Vrlo jasno traže održivost javnih servisa, suzbijanje govora, mržnje i još toga - naglasio je.

Magazinović smatra da je to dokument koji djeluje pozitivno na vlasti time što pokazuje da je prepoznao njihove aktivnosti na evropskom putu, pa čak i pozitivne korake u borbu protiv korupcije, ali i zadao listu zadataka koje Vijeće Evrope očekuje od BiH.

Izrazio je zadovoljstvo angažmanom bh. delegacije, kao i činjenicom da nije bilo sukoba mišljenja, već da su kolege iz različitih država razmatrale teme sa sličnim zaključcima, notirajući provođenje presuda te otpočinjanje procesa ili novi pokušaj promjene Ustava i Izbornog zakona.

- Rezolucija na odgovarajući način šalje poruke bh. političarima. Smatram da je vrlo korisno imati ovakvu rezoluciju, budući da onaj koji razumije multilateralne organizacije, zna da će ova rezolucija biti dostavljena ministarstvima vanjskih poslova svih država članica Vijeća Evrope i da praktično diktira odnos prema BiH - zaključio je Magazinović.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo