18.08.2023 / 21:45 Kultura - 29. SFF

Foto: Posljednji crveni tepih uoči dodjele 'Srca Sarajeva'

U Narodnom pozorištu Sarajevo večeras u 21.30 sati počela je svečana ceremonija dodjele nagrada Srce Sarajeva 29. Sarajevo Film Festivala.

Ceremonija na Crvenom tepihu počela je u 21:00 sat, a dodjela nagrada Srce Sarajeva u 21:30 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Na prvom crvenom tepihu u 18:30 sati predstavila se ekipa filma UMRI PRIJE SMRTI, koju čine producenti Samir Smajić i Danilo Šerbedžija, te glumci Adnan Hasković, Mona Muratović, Rade Šerbedžija, Aida Bukva, te Miki Trifunov.

Također, i ekipa filma DA LI STE VIDJELI OVU ŽENU? koji se na 29. Sarajevo Film Festivalu prikazuje u programu U fokusu. Film će predstaviti reditelji Dušan Zorić i Matija Gluščević, producenti Čarna Vučković i Stefan Ivančić, te glumica Ksenija Marinković, te ekipa filma EUROPA: rediteljica Sudabeh Mortezai, producent Mehrdad Mortezai, te glumci Lilith Stangenberg, Jetnor Gorezi, Steljona Gjika Kadillar i Mirando Sylari.

Drugi Crveni tepih kojim će početi Ceremonije dodjele nagrada 29. Sarajevo Film Festivala, počeo je u 21 sat, kada će se predstaviti Lynne Ramsay, dobitnica Počasnog Srca Sarajeva i Jessica Hausner, gošća programa „Posvećeno“.

Pogledajte ko je prošetao crvenim tepihom večeras. 

Prije početka ceremonije dodjele nagrada, predstavit će se i ekipa filma HOTEL PULA Andreja Korovlje

Organizatori Sarajevo Film Festivala obavijestili su svoju publiku da se projekcije iz otvorenih kina premještaju u zatvorena kina.

Termin projekcije ostaje isti.

- Ljetno kino Coca-Cola se premješta u KSC Skenderija
- Ljetno kino Stari Grad se premješta u Bosanski kulturni centar
- UniCredit Summer Screen se premješta u Pozorište mladih
- Ljetno kino Novo Sarajevo se premješta u Dječiju kuću Novo Sarajevo;
- Ljetno kino "Safet Zajko" se premješta u Kino Novi Grad

Projekcije u BH Telecom Ljetnom kinu Mostar za sada ostaju na otvorenom, kao i projekcija u Bingo Ljetnom kinu Tuzla.

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 29. Sarajevo Film Festivala ukupno se takmiči 49 filmova, a upriličene su i dvije gala te jedna specijalna projekcija.

Večeras u 20:30 sati će biti prikazan film KLUB ZERO Jessice Hausner, ovogodišnje gošće programa „Posvećeno“. Hausner će se publici predstaviti prije početka projekcije filma. Istaknuta rediteljica je bila gošća 23. Sarajevo Film Festivala (2017.), kada je otvorila je 11. izdanje programa Talents Sarajevo.

Film prati učiteljicu koja se pridružuje osoblju međunarodne internatske škole kako bi predavala predmet “Svjesno jedenje”. Ona uči da je manje jedenja zdravo. Ostali učitelji sporo primjećuju šta se događa, a kada smeteni roditelji počnu shvaćati, “Klub Zero” postaje stvarnost. među producentima ovog filma je Obala Art Centar iz Sarajeva, u okviru zajedničkog projekta s TRT-om i Doha Film Institutom.
U 20:45 sati u Ljetnom kinu Stari Grad na programu je film Andreja Korovljeva HOTEL PULA. Ekipa filma publici će se pokloniti prije početka filma.

U Mostaru na programu je u 21:30 sati SMRT DJEVOJČICE SA ŽIGICAMA Gorana Kulenovića, a isti film je na programu u Tuzli u 20:30 sati.

Projekcije filmova iz programa 29. Sarajevo Film Festivala bit će održane i u subotu, 19. augusta.

Raspored projekcija je na web stranici Festivala: www.sff.ba.

Ulaznice su u prodaji online putem web stranice Festivala, na tickets.sff.ba, te putem nove mobilne SFF apliacije, čiji je razvoj podržao Mastercard. Ulaznice su u prodaji i u Glavnom Box Officeu (Bosanski kulturni centar, BKC) od 9:00 do 22:00 sata.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo