15.08.2023 / 23:57 Politika - Ministarstvo

Magoda: Sarajevo je otvoren grad, ali ne za promociju četnika

Magoda: Sarajevo je otvoren grad, ali ne za promociju četnika
Foto: Vijesti.ba

Ministarstvo kulture i sporta KS oglasilo se saopćenjem nakon promovisanja filma “Heroji Halijarda” na SFF-u, a koji promoviše ulogu četnika u Drugom svjetskom ratu.

Saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Danas je u okviru biznis platforme Sarajevo Film Festivala CineLink Industry Days, koju između ostalih kofinansira 'Kreativna Europa' program Europske Unije promoviran četnički nacionalističko-šovinistički pokret kroz film “Heroji Halijarda”.

Kako poručuju iz Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, to je protivno evropskim, civilizacijskim i zdravorazumskim vrijednostima, a sigurno i onim na kojima je ovaj festival stvoren i održavan.

„Građani Sarajeva i Ministarstvo kulture i sporta KS traže i očekuju transparentnost u definiranju odgovornosti za propust u ovom procesu, adekvatnije objašnjenje od zatečenosti kao i plan saniranja posljedica izazvanih ovim propustom. Sarajevo je, kako brojni posjetitelji ovih dana kažu za umjetnost i ljude otvoren grad. I jeste. Za biznis razgovore o filmovima koji promoviraju četničke pokrete i četničke vođe, nismo otvoreni“, navode iz Ministarstva kulture i sporta KS."

Danas je u okviru biznis platforme SARAJEVO FILM FESTIVAL - CineLink Industry Days, koju između ostalih kofinansira '...

Posted by Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo on Tuesday, August 15, 2023

Inače, film “Heroji Halijarda” govori o četničkoj akciji spasavanja savezničkih pilota tokom Drugog svjetskog rata.

Srbija je posljednjih godina počela ulagati značajne napore u afirmaciju vrijednosti četničkog pokreta pokret Draže Mihajilovića koji je nakon Drugog svjetskog rata osuđen zbog ratnih zločina i saradnje sa okupatorom.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo