24.07.2023 / 20:30 Politika - Formiranje vlasti

Kada bi HNK mogao dobiti novu vladu?

Kada bi HNK mogao dobiti novu vladu?
Foto: FTV

Hercegovačko-neretvanski kanton ove bi sedmice mogao dobiti izvršnu vlast - tako je barem koncem prošle sedmice izjavio Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, stranke koja je na posljednjim izborima osvojila i najviše mandata u tamošnjoj Skupštini, njih 11, i postala jedini nezaobilazni faktor za sastav nove Vlade.

Ipak, u svim kombinacijama nedostaje ruku.

Podsjećamo, uz HDZ BiH, najviše mandata u Skupštini HNK-a osvojila je SDA – sedam. SDP i HDZ 1990 imaju po tri, po dva imaju HRS i DF, a po jedan NiP i NES. Skoro 10 mjeseci od općih izbora i dalje su sve opcije otvorene budući da je za sastav nove Vlade potrebna dvotrećinska većina. Jedino je HDZ BiH siguran, pa postavljaju stalno nove rokove.

„Mislim da nam je vrijeme davno iscurilo, to sam i naznačavao. Malo je neobično, pošto je 20 ruku nužno, a koalicijski partneri su sa svojim brojkama koje mogu vezati za sebe vrlo skromni, ja bih kazao tako da će opet biti napor od HDZ-a da pokušamo to do kraja iduće sedmice završiti“, kazao je Čović.

A radi se o sljedećem petku. Do tada bi, doznajemo, trebao biti održan i službeni pregovarački sastanak. Prvi nakon dugo vremena.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Ismet Lulić istakao je kako su razgovarali i pokušavali doći do 20 zastupnika koji će podržati Vladu: „Mislim da smo primakli se tome cilju i ja se zaista nadam da ćemo u idućih nekoliko dana imati malo jasniju situaciju i znati imamo li dovoljan broj ruku“.

U SDA nisu toliko optimistični da bi proces mogao biti završen u ovoj sedmici. Za njih je izglednija iduća sedmica, a sebe vide kao dio izvršne vlasti.

„Mislim da je to najprirodnija Vlada trenutno. Probali smo, odnosno probali su drugi bez SDA, odnosno bez jedne adekvatne većine zastupnika u Skupštini. Smatram da je to možda bio pokušaj, odnosno jedan eksperiment za koji mislim da nije uspio i ja smatram da to nije dobro“, poručuje Džafer Alić, predsjednik Izvršnog odbora SDA-a HNK-a.

Većina SDA i HDZ-a BiH u klubovima i Bošnjaka i Hrvata, ali i Srba daje im legitimitet za nastavak suradnje - smatra Alić. A i matematika, kaže, upućuje na to. No, ni tada ne bi imali dovoljno ruku, bar ne bez HDZ-a 1990, na šta se ozbiljno računa. Novinar Zoran Krešić, pak, ne vidi skoro rješenje – prema njemu, Nevenko Herceg i aktualna Vlada još određeno vrijeme će voditi ovaj kanton.

DF se povukao iz pregovora odlukom njihove središnjice. Bar do sada. HRS ulazak uvjetuje programom rada nove Vlade koji im HDZ BiH nije dostavio, kao ni obećanje da će biti osnovan ured za suzbijanje korupcije. U međuvremenu, ovaj dio Hercegoine ruši rekorde i to ne samo temperaturne jer će skoro 5 godina kako Vlada HNK-a radi u tehničkom mandatu.(

(Vijesti.ba)

Izdvajamo