24.07.2023 / 16:29 Politika - Podjela grantova

Finansijska policija izuzela dokumentaciju, oglasio se Konaković

Finansijska policija izuzela dokumentaciju, oglasio se Konaković
Foto: Vijesti.ba

Finansijska policija FBiH, po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, izuzela je dokumentaciju u Skupštini Kantona Sarajevo koja se odnosi na podjelu grantova iz tekuće rezerve 2019. godine.

Dokumentacija je izuzeta u sklopu predmeta formiranog protiv aktuelnog ministra vanjskih poslova BiH, a tadašnjeg predsjednika Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, potvrđeno je iz Tužilaštva KS.

- Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, Finansijska policija FBiH je izvršila privremeno oduzimanje dokumentacije iz Skupštine KS u predmetu dodjeljivanja finansijskih sredstava od strane Konaković Elmedina, predsjedavajućeg Skupštine KS, tokom 2019. godine -potvrdila je glasnogovornica Tužilaštva Azra Bavčić.

Pozdravljam svaku kontrolu i rad svih pravosudnih institucija u BiH, a posebno onih koji rade objektivno svoj posao, kazao je u reakciji za Avaz Elmedin Konaković.

- Ne bih se iznenadio ni da ovo ima političku pozadinu, preživio sam 14 takvih slučajeva dosad, 14 puta su pokušali pronaći neku nepravilnost kroz razne prijave tužilaštvima i nisu uspjeli, jer sam svoj posao radio pošteno. Nije mi ni mrsko što će se ta priča ponovo otvoriti – rekao je Konaković za portal „Avaza“.

Podsjeća da po Zakonu o izvršenju budžeta diskreciono pravo za dodjelu sredstava imaju premijer i predsjedavajući Skupštine KS.

- To se konzumira već dvije decenije, i prije mene i poslije mene su to kolege radile na isti način. Tvrdim da je to sve potpuno čisto, zakonito i legalno. Posebno će mi biti drago ukoliko bude potrebe da se do kraja raspakuje kome sam to i na koji način dodjelio sredstva i da ljudi vide da li je ijedna marka otišla na pogrešnu ili ne daj Bože sumnjivu adresu. Nemam ništa protiv da budem predmet svih istraga i kontrola mog rada, ali i svi ostali političari, ukoliko su sjedili na tom mjestu – istakao je Konaković.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo