17.07.2023 / 15:31 BiH - Goražde

Razmjena dobrih praksi u oblasti obrazovanja između BPK Goražde i Kantona Sarajevo

Razmjena dobrih praksi u oblasti obrazovanja između BPK Goražde i Kantona Sarajevo
Foto: FENA

Ministrice obrazovanja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde i Kantona Sarajevo, Adisa Alikadić Herić i Naida Hota Muminović, danas su potpisale ugovor kojim se BPK-u na raspolaganje stavlja „EMIS web“ baza,... 

...čime će se olakšati proces digitalizacije u odgojno –obrazovnim ustanovama, kada je je upitanju vođenje pedagoške dokumentacije.

Naglašeno je da je proces digitalizacije i informatizacije „EMIS web“ u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo počeo još prije deset godina a, po riječima resorne ministrice BPK Adise Alikadić Herić današnji ugovor znači početak informatizacije i na području BPK Goražde.

- Već od februara smo krenuli ovaj proces kroz dogovore o praksama koje oni koriste i danas je došlo do potpisivanja ugovora na čemu smo zaista mnogo zahvalni. Ovo će biti velika olakšavajuća okolnost prosvjetnim radncima u BPK, ali i djeci i roditeljima, kroz uvođenje elektronskih dnevnika idemo u korak s vremenom. U početku ćemo krenuti u pilot projekat, ne znamo još da li će to biti odmah u septembru ili u proljeće, ali razgovarali smo i o odlasku i razmjeni naših nastavnika u Kanton Sarajevo, o školama plivanja, skijanja, planinarenja tako da će biti dosta lijepih ideja i sadržaja koje će da se razmjenjuju između dva kantona – naglasila je Alikadić Herić.

Ona je zahvalila ministarstva za boračka pitanja te obrazovanja Kantona Sarajevo, koji su izdvojili 30.000 KM za nabavku kombi vozila za potrebe učenika OŠ Hasan Turčalo –Brzi u Ilovači.

Resorna miistrica Kantona Sarajevo Naida Hota Muminović ocijenila je da je riječ o početku dobre uzajamne saradnje tokom koje će se u budućnosti koristiti dobre prakse iz oba kantona.

- Proces digitalizacije koji mi provodimo posljednjih desetak godina podrazumijeva i da imamo elektronske dnevnike gdje se ocjene direktno ubacuju u elektronskom obliku a to znači da se na jedan „klik“ može isprintati i svjedočanstvo. To podrazumijeva i dobro generisanje izvještaja za odjeljenska i nastavnička vijeća ali i izvještaje koje radi ministrastvo o uspjehu učenika, ali i svim drugim relevantnim podacima – kazala je Hota Muminović.

Ona je prethodno posjetila i lokalitet Fočanske jabuke gdje BPK Goražde godinama realizira Školu u prirodi te je najavila i dolazak učenika iz Kantona Sarajevo na tu lokaciju

- Nastojat ćemo učiniti sve da mladi i djeca iz Kantona Sarajevo i BPK Goražde razmjenjuju dobra iskustva i da posjećuju jedni druge te da koristimo resurse oba kantona – istakla je ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo