03.10.2024 / 21:14 BiH - U Sarajevu

Koordinacijski sastanak zavoda za javno zdravstvo u Federaciji Bosne i Hercegovine

Koordinacijski sastanak zavoda za javno zdravstvo u Federaciji Bosne i Hercegovine
Foto: ZZJZFBiH

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZFBiH), a uz podršku UNICEF-a BiH danas je održan 6. Koordinacijski sastanak zavoda za javno zdravstvo u FBiH s domaćim i međunarodnim partnerima i donatorima i drugima koji pružaju podršku imunizaciji u FBiH.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva zdravstva, kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, predstavnici UNICEF BiH, Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini i predstavnici Crvenog krsta Federacije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz ZZJZFBiH.

Analizirane su zajedničke aktivnosti provedene u prethodnom razdoblju i ostvareni rezultati, kao i epidemiološka situacija u Federaciji BiH vezana uz epidemije morbila i pertusissa i obuhvat imunizacijom djece i mladih protiv ovih cijepno preventabilnih bolesti.

Sudionicima je predstavljeno uvođenje pneumokoknog cjepiva u redovni imunizacijski program Federacije Bosne i Hercegovine i Plan za njegovo uvođenje.

Bakterija Streptococcus pneumoniae uzrokuje ozbiljne bolesti poput upale uha i pluća, meningitisa i sepse, koje mogu dovesti do dugotrajnih posljedica, pa čak i smrti, posebno kod male djece, starijih osoba i osoba s oslabljenim imunitetom.

Pneumokokne bolesti predstavljaju značajan javnozdravstveni problem i u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je uvođenje pneumokoknog cjepiva, odlična vijest, rečeno je na sastanku.

Cjepivo protiv pneumokoka je drugo cjepivo koje Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine uvodi u program imunizacije u posljednje dvije godine. Prethodno je 2022. godine uvedena imunizacija protiv HPV.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH prim. dr. sc. Siniša Skočibušić istaknuo je da kontinuirana organizacija koordinacijskih sastanaka doprinosi kvalitetnijem provođenju imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali i unapređenju zdravstvenog sistema u Federaciji BiH u cjelini.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva prim. dr. Goran Čerkez također je naglasio važnost organiziranja koordinacijskih sastanaka predstavnika zavoda za javno zdravstvo FBiH i Federalnog ministarstva zdravstva s domaćim i međunarodnim partnerima.

- Sastanci, razmjena iskustava i znanja i konstruktivne diskusije su nam jako važni, posebice u kontekstu nadolazećih promjena zakonodavstva i standarda u području zdravstva i u kontekstu naših drugih prioritetnih aktivnosti. Mi u ministarstvu zaključke sa ovih sastanaka koristimo i nastojimo ih što više implementirati, rekao je prim. dr. Čerkez.

Voditeljica Sekcije za zdravstvo UNICEF BIH mr. sc. Jela Stojić Aćimović istaknula je važnost suradnje sa zavodima za javno zdravstvo u FBiH te istaknula da će im UNICEF BIH nastaviti pružati potporu u području imunizacije.

Predstavljen je i “Vodič za najbolje prakse i sigurnost imunizacije” čiji je osnovni cilj pružiti informacije za zdravstvene djelatnike i druge dionike koje će pomoći u rješavanju čestih dilema i zabrinutosti koje se javljaju tijekom imunizacije. Vodič će biti predstavljen i u drugim općinama I gradovima širom Federacije Bosne i Hercegovine.

Sudionici 6. Koordinacijskog sastanka diskutirali su i o donošenju novih zakonskih rješenja u zdravstvenom sektoru, o Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, Zakonu o javnom zdravstvu i Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u Federaciji BiH. Predstavljene su i aktivnosti Zavoda za javno zdravstvo FBiH na promociji zdravih prehrambenih navika u predškolskim ustanovama u Federaciji BiH.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo