03.10.2024 / 20:00 BiH - Kandidat za gradonačelnika

Spahija Kozlić: Zenica propada, ali ima šansu da se oslobodi balasta koji je urušava

Spahija Kozlić: Zenica propada, ali ima šansu da se oslobodi balasta koji je urušava

"Osam godina u ovom gradu nije izgrađeno bilo šta što bi mogli pokazati osobi koja dođe u naš grad", poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba kandidat za gradonačelnika Zenice Spahija Kozlića (SDA).

 

"Ustvari, izgrađeno je nepovjerenje, zidovi nesporazuma, svađa, smutnje, posvađane su porodice, komšije. Na snazi i na djelu je smutnja najgore vrste, u kojoj laž pokušava da postane istina. Kad bih nabrajao, od boje biciklističkih staza, preko izgleda centralnih gradskih trgova, do rasvjete u centru grada. Ne održava se ono što je izgrađeno, ne popravlja se pokvareno, niti se gradi novo. Pokušava se sa mikserima betona da zamažu oči. Naglašavam da i to što se uradilo, vrlo je nekvalitetno i već se raspada ono što je izgrađeno prije tri-četiri godine" kaže Kozlića.

Na pitanje šta je vladavina Fuada Kasumovica donijela Zenici, Kozlića odgovara:

"Odgovorio sam značajnim dijelom u prethodnom odgovoru, ali sažeti ću to u - ništa dobrog".

Govoreći o motivima za kandidaturu Kozlić se nadovezuje na prethodne odgovore.

"Dovoljno je živjeti u ovom gradu i vidjeti kako sve propada, mladi odlaze, investitori ne dolaze. Dodatno, ljudi intelektualci su se povukli, začahurili, izbjegavaju pojavljivanje, jer su na odstrelu svi koji misle svojom glavom, kao u najgorem fašizmu".

Kozlić u kandidaturu ode sa programom koji se zove "Program za spas Zenice" i sadrži desetine konkretnih stvari, stavki, poteza koje će, kako kaže, krenuti realizirati odmah po primopredaji dužnosti.

Građanima i privredi obećava pojednostavljivanje procedura, manje nameta, olakšice u registraciji biznisa.

"Zenica mora postati grad svojih građana, koji privređuju, zarađuju, žive i troše u svom gradu", kaže SDA-ov kandidat za gradonačelnika.

Poseban fokus je na zadržavanju mladih ljudi.

"Napraviti grad u koji se dolazi, a ne iz kojeg se odlazi. Naravno da je stvaranje okruženja za povratak globalna stvar, čak ne državnog, nego regionalnog karaktera, ali na našoj mikrolokaciji, stvarati uvjete da mladi dođu, zasnuju porodice i ostanu. Neke sredine u BIH su to već uspjele, Zenica ima preduvjete, ako se oslobodi balasta koji je urušava", navodi Kozlić.

Od 6. oktobra očekuje sve što je naveo u prethodnim odgovorima.

"Želim vjerovati da su Zeničani shvatili kako su lagani i varani osam godina i da će takvu politiku kazniti", zaključuje Kozlić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo