14.07.2023 / 13:42 Svijet - Olaf Scholz

Koalicija je na putu modernizacije Njemačke

Koalicija je na putu modernizacije Njemačke
Foto: FENA

Njemački kancelar Olaf Scholz pojavio se u petak pred novinarima kako bi odgovarao na pitanja o radu svoje vlade - što je drugi put da se kancelar suočava s godišnjom press konferencijom prije odlaska na ljetni odmor.

Na ovom događaju, koji je postao godišnja tradicija pod Scholzovom prethodnicom Angelom Merkel, postavljaju se pitanja u svim političkim područjima.

Kancelar je rekao da je vlada na putu prema svom cilju modernizacije Njemačke, na primjer kada je riječ o klimatskim promjenama.

Izrazio je optimizam glede osiguranja da 80 posto električne energije dolazi iz obnovljivih izvora energije do 2030. Prema informacijama iz industrije, taj je udio trenutno veći od polovine, prenosi Deutsche Welle.

U Njemačkoj se, rekao je kancelar, provode ulaganja u zaustavljanje klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek, a taj zamah se znatno ubrzao.

Što se tiče budžeta, Scholz je istaknuo da će se Njemačka ove godine vratiti na usklađenost s takozvanom "dužničkom kočnicom" zemlje.

Kočnica, kojoj posebno značenje pridaju neoliberalni Slobodni demokrati unutar koalicije, ograničava nivo zaduživanje na samo 0,35 posto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) i kategorički isključuje povećanje poreza.

Pravilo, sadržano u njemačkom Osnovnom zakonu ili ustavu, suspendovano je 2020. jer je vlada poduzela fiskalne mjere za jačanje ekonomije usred pandemije COVID-19.

- Vratili smo se na pravi put s budžetom - rekao je Scholz, koji je i bivši ministar finansija.

Što se tiče odbrane, Scholz je rekao da će se ciljna potrošnja od dva posto BDP-a za vojsku i sigurnost po prvi put postići 2024. godine.

Prag koji je uspostavio NATO bit će ispunjen uz pomoć posebnog fonda od 100 milijardi eura koji je uspostavljen za modernizaciju njemačke vojske nakon ruske invazije na Ukrajinu. Berlin namjerava ispuniti cilj putem svog redovnog budžeta, nešto što je Scholz naglasio u petak.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo