03.10.2024 / 19:41 Svijet - Nastavak agresije

Izrael pozvao na evakuaciju mještane južnog Libana

Izrael pozvao na evakuaciju mještane južnog Libana
Foto: Ilustracija

Izraelska vojska poručila je stanovnicima više od 20 gradova u južnom Libanu da odmah evakuiraju svoje domove u četvrtak dok je nastavila s prekograničnim upadima i napala ciljeve Hezbollaha u predgrađu Bejruta.

Najnovija upozorenja povećala su broj južnih gradova koji su podložni pozivima za evakuaciju na 70, a uključila su i glavni grad pokrajine Nabatieh, što sugerira da je još jedna izraelska vojna operacija neizbježna protiv oružane grupe koju podržava Iran.

Hezbollah je također izveo nove udare, napadajući salvom raketa ono što je nazvao izraelskom "bazom Sakhnin" za vojnu industriju u zalivu Haifa na mediteranskoj obali sjevernog Izraela.

Izrael, koji se skoro godinu dana bori protiv Hamasa na palestinskoj teritoriji Gaze, poslao je u utorak vojnike u južni Liban nakon dvije sedmice intenzivnih zračnih napada u sve težem sukobu koji je zahvatio Iran i prijeti opasnost uvlačenja Sjedinjenih Država u sukob.

Izrael tvrdi da je cilj njegovih operacija u Libanu omogućiti desecima hiljada svojih građana koji su prognani iz sjevernog Izraela zbog bombardovanja Hezbollaha tokom rata u Gazi da se sigurno vrate kućama.

Više od 1,2 miliona Libanaca raseljeno je zbog izraelskih napada, a skoro 2.000 ljudi ubijeno je od početka izraelskih napada na Liban tokom prošle godine, većina njih u posljednje dvije sedmice, objavile su libanske vlasti.

Također postoji sve veća zabrinutost oko nabavke medicinskih potrepština za ranjene, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila da je 28 zdravstvenih radnika ubijeno u Libanu u posljednjih 24 sata.

Čelnik WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus kazao je da ograničenja letova znače da agencija neće moći isporučiti veliku planiranu pošiljku medicinskih potrepština u Liban u petak.

Libanska vojska saopćila je da su dva vojnika ubijena u izraelskim napadima u odvojenim incidentima u južnom Libanu u četvrtak, jedan u napadu na vojni punkt, a drugi u udaru na spasilačku misiju libanskog Crvenog križa, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo