12.07.2023 / 07:26 BiH - Bivši VP

Inzko: Sazrelo vrijeme za sankcije, Tužilaštvo BiH zakazalo

Inzko: Sazrelo vrijeme za sankcije, Tužilaštvo BiH zakazalo
Foto: Reuters
Nakon dvije godine tišine Valentin Inzko direktno je prozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine jer ne procesuira negatore genocida i one koji veličaju osuđene ratne zločince.

„Za mene je Srebrenica najveća katastrofa, prestrašno i nepojmljivo za normalnog čovjeka“, kaže Inzko za FTV.

Dvije su godine otkako je nametnuo izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim je zabranio negiranje genocida i veličanje ratnih zločina. Inzko navodi kako se, prema nekim statistikama, negiranje genocida smanjilo za oko 80 posto, ali da i dalje postoji. Međutim, pravda je dostižna i svako mora pred njeno lice, ona ne radi na sprint već na duge pruge, poručuje Inzko. Ilustrira to činjenicom da su nedavno izrečene presude oko 100 godina dvojici nacista iz Drugog svjetskog rata.

„Tako će se desiti i u vezi sa Srebrenicom, ali i drugim velikim pokoljima koji se mogu kvalificirati kao genocid, poput Prijedora. Pravda će biti postignuta i u to sam siguran.“

Upitan da prokomentira zašto Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ne procesuira prijave u vezi s negiranjem genocida ili ih čak odbacuje, Inzko kaže: „Ne znam kako oni razmišljaju. U Njemačkoj poslije Drugog svjetskog rata to je radila međunarodna zajednica, a poslije nje sama Njemačka. Tužilaštvo mora da se pita zašto nije procesuiralo neke političare, neke građane, jer je bilo očigledno da negiraju genocid, a neki čak prave i šale u vezi s tim. To je zaista degutantno, ali siguran sam da će Tužilaštvo u budućnosti biti striktnije, profesionalnije i da će doći i do tih procesuiranja.“

Nema opravdanja za neprocesuiranje

Ističe kako ne smije biti opravdanje nedostatak sudske prakse u procesuiraju negiranja genocida, jer takve prakse postoje u međunarodnim sudovima. Uz to, postoji i dosta dobra dokumentacija - od Prijedora, Višegrada do Srebrenice - koja će poslužiti za procesuiranje ostalih zločina.

Skoro 30 godina nakon genocida u Srebrenici i dalje se on negira, žrtve predstavljaju kao agresori, a agresori kao žrtve. Neki izbjegavaju istinu, ali istina će na kraju pobijediti i osloboditi sve narode koji se plaše da je priznaju. To, poručuje Inzko, piše i u Svetom pismu: „Istina oslobađa.“

„To mora svaki narod da učini sam zbog sebe, a onda takvi narodi mogu krenuti dalje i biti uspješniji kao što su Njemačka i Austrija, koje se i danas suočavaju sa svojom prošlošću. Njemački političari kažu da je Njemačka bila kriva u Drugom svjetskom ratu, da je nacizam bio kriv i da je prouzrokovao milione žrtava. Zato je danas Njemačkoj lakše“, ističe Inzko.

Prema njegovim riječima, političari na visokim funkcijama koji negiraju genocid misle kako će na taj način dobiti neke političke poene, ali dugoročno oni gube, pogotovo u očima Evropske zajednice.

„Ursula von der Leyen je poručila da za one političare koji veličaju ratne zločince nema mjesta u EU. Možda će neki političar reći da ga ne interesuju EU i vladavina prava, ali nijedan političar ne želi da bude u izolaciji, da ga niko ne prima, da nigdje ne može da putuje. EU je tu potpuno jasna“, naglasio je Inzko.

Navodi kako je jedna od prvih reakcija EU na negiranje genocida i zločina uskraćivanje sredstava RS-u za koridor 5c. Smatra da će ih biti još.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo