03.10.2024 / 17:54 BiH - Avio saobraćaj

Zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku povećan promet iznad BiH

Zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku povećan promet iznad BiH
Evropska agencija za reguliranje zračnog prometa, Eurocontrol NM, organizovala je hitni krizni sastanak na kojem je Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, BHANSA, obaviještena o novonastaloj situaciji i planu preusmjeravanja letova, što će dovesti do povećanja prometa iznad BiH.

„Eskalacija sukoba na Bliskom istoku može utjecati na zračni promet iznad Bosne i Hercegovine zbog preusmjeravanja letova, promjene potražnje putnika, ekonomskih posljedica, međunarodnih odnosa i sigurnosnih pitanja koja utječu na povjerenje putnika u zračni promet“, poručio je Davorin Primorac, direktor BHANSA-e.

Evropska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) objavila je preporuku aviokompanijama da izbjegavaju zračne prostore Irana, Libana i Izraela, dok je zračni prostor Ukrajine zatvoren od početka sukoba s Rusijom.

Kako je objasnio Primorac, eskalacija sukoba na Bliskom istoku proteklih dana je rezultirala povećanjem zračnog prometa iznad Bosne i Hercegovine za oko 10% u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, zbog preusmjeravanja letova.

“Zbog zemljopisnog položaja Bosne i Hercegovine, u skladu sa trenutnim scenarijem preusmjeravanja letova, očekujemo da se trend povećanja broja letova održi na istoj razini, posebice između zemalja Bliskog istoka kao što su Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati i zemalja poput SAD-a, Švicarske, Austrije i Španije“, kazao je Primorac.

Promjene u rasporedu letenja

Primorac je dalje naveo da u narednom razdoblju trend razvoja zračnog prometa u velikoj mjeri zavisi od razvoja situacije na Bliskom istoku. Daljnji razvoj i moguća eskalacija sukoba mogli bi izazvati ozbiljne poremećaje u zračnom prometu, što će sigurno imati nepovoljan utjecaj na razvoj zračnog prometa, kako na globalnoj razini, tako i u Bosni i Hercegovini.

„Moguće su i promjene u rasporedima letenja aviokompanija koje bi uključivale aerodrome u BiH, te očekujemo veći broj humanitarnih, poslovnih i diplomatskih letova kroz zračni prostor BiH“, dodao je Primorac.

Također, obavijestio je da trenutno postoje indicije o smanjenju broja letova prema Turskoj, kao i otkazivanje letova velikih kompanija poput British Airways, Lufthansa, Ryanair i drugih prema Tel Avivu, Teheranu i Bejrutu.

“Nastavljamo pomno pratiti razvoj situacije i održavati aktivnu komunikaciju s našim međunarodnim partnerima, te smo spremni brzo reagirati na sve promjene uzrokovane mogućom daljnjom eskalacijom sukoba“, zaključio je direktor BHANSA-e Davorin Primorac.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo