08.07.2023 / 08:12 Kultura - OK BOOK zona

Pisac Igor Marojević predstaviće svoja djela na OK festu

Pisac Igor Marojević predstaviće svoja djela na OK festu
Foto: Vijesti.ba

Na ovogodišnjem OK festu 16. jula publika će imati priliku da se u OK BOOK zoni upozna sa stvaralaštvom jednog od najčitanijih srpskih pisaca sadašnjice, Igorom Marojevićem.

Kako je došlo do njegove saradnje sa ovim prestižnim muzičkim festivalom koji se tradicionalno organizuje na Tjentištu, Igor je pojasnio u razgovoru s novinarom Vijesti.ba.

"Banjalučki novinar i roker Ernest Bučinski već dugo pokušava da organizuje moju promociju u svom kraju, pa me je u međuvremenu poslao na OK fest. Ja ću tom prilikom da prezentujem neke od svojih knjiga, a to su one u kojima rokenrol reference imaju bitnu ulogu, kao u zbirkama priča Beograđanke i Sve za lepotu i romanu Parter, čiji glavni junak je DJ koji bezuspešno pokušava da progura alternativni repertoar na naslovnom splavu na kojem radi", kazao je poznati pisac.

Marojević je osim što se bavi spisateljstvom i veliki zaljubljenik u muziku, posebno pank rok, a svoje muziciranje započeo je 1983. godine sa beogradskom grupom "Stvarno kvarno" . Sa ovim bendom objavio je i kasetu 1992. godine. Svoj solo album "Da se ne zameri" objavio je 2018. godine za „Metropolis“. Trenutno pjeva u beogradskom bendu Ultrazvuk i očekuje da će sa ovom grupom objaviti CD bude sljedeće godine.

Igor je kratko prokomentarisao i sadašnju lokalnu i svjetsku scenu.

"Svjetska rok scena je ok. Ima mnogo kvalitetnih i originalnih grupa, kao što su The Horrors, Colder, DIIV. Međutim, lokalna i regionalna scena su mahom retro", tvrdi pisac.

Marojević priznaje da je na njegovo stvaralaštvo poprilično uticao pank rok.

"Što se tiče energije i primalne kritičnosti pank je mnogo uticao na mene i moju kreativnost. Naravno, postoje književna sredstva kojima malo obuzdavam taj uticaj, ipak sam prvenstveno pisac, tek onda alternativni roker", rekao je Igor.

Igor Marojević autor je brojnih djela: romana „Dvadeset četiri zida“, „Parter“, „Prave

Beograđanke“, „Tuđine“, zbirke priča „Tragači“, „Mediterani“, Sve za lepotu“. Pisac je i drama „Nomadi“, „Tvrđava Evropa“, „Bar sam svoj čovek“. Njegova djela objavljivana su na španskom, ukrajinskom, katalonskom, mađarskom, portugalskom, slovenačkom i makedonskom jeziku. Zastupljen u desetak reprezentativnih antologija srpske ex-YU, južnoistočnoevropske i evropske kratke proze. Dobio je više od deset književnih nagrada, između ostalih Andrićevu, „Meša Selimović“, Nagradu grada Beograda i mnoge druge.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo