03.07.2023 / 16:07 BiH - Sarajevo

Pozder potpisala ugovore sa javnim ustanovama o podršci zaštićenim područjima

Pozder potpisala ugovore sa javnim ustanovama o podršci zaštićenim područjima
Foto: Vlada FBiH

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder potpisala je danas ugovore sa javnim ustanovama zaštićenih područja, koje su dobile sredstva na osnovu Programa „Podrška boljem funkcionisanju upravljanja uspostavljenim zaštićenim područjima u Federaciji BiH, iz nadležnosti nižih nivoa vlasti“.

Ukupna vrijednost danas potpisanih ugovora iznosi 237.500 KM, a sredstva će biti dodijeljena Javnom komunalnom preduzeću „Šćona“ d.o.o. Fojnica koje upravlja Spomenikom prirode „Prokoško jezero“, Javnom preduzeću „Park Prirode Hutovo blato“ d.o.o. Čapljina, te Zaštićenom pejzažu „Konjuh“ Banovići.

Kako je pojašnjeno, svojim prirodnim ljepotama, bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta zaštićena područja su važna za održivi razvoj, za očuvanje biljnih i životinjskih vrsta, te njihovih staništa.

Zaštićena područja su važna i za razvoj kraja unutar kojeg se nalaze, odnosno u velikoj mjeri utiču na lokalno stanovništvo, kako u ekonomskom smislu, tako i na druge načine

Stoga će Federalno ministarstvo okoliša i turizma nastaviti s pružanjem podrške zaštićenim područjima u Federaciji BiH, kao i zalaganjem za proglašenje novih zaštićenih područja, što je jedan od prioritetnih ciljeva Strategije zaštite okoliša Federacije BiH - saopćeno je iz tog federalnog ministarstva.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo