29.06.2023 / 19:32 BiH - Brutalni pokazatelji

Od dolaska Dodika: RS kreirala 42 hiljade, a FBiH preko 150 hiljada radnih mjesta

Od dolaska Dodika: RS kreirala 42 hiljade, a FBiH preko 150 hiljada radnih mjesta
Foto: Vijesti.ba

Opće poznata je činjenica da manji bh. entitet RS ekonomski preživljava zahvaljujući zaduženjima.

U poređenju sa Federacijom BiH, Republika Srpska je višestruko ekonomski slabija po svim relevantnim parametrima.

Na Twitteru se pojavilo zanimljivo poređenje u kojem se govori o broju kreiranih radnih mjesta u zadnjih 17 godina, dakle od 2006. godine. Provjerili smo podatke i oni su dobar pokazatelj ekonomskih odnosa u BiH.

Naime, u Republici Srpskoj je 2006. godine bilo 248.000 hiljada zaposlenih osoba. Predsjednik RS Milorad Dodik pohvalio se zadnjih dana kako je u ovom entitetu zaposlenost rekordna, što je tačno jer broj zaposlenih u RS trenutno je 290.000. To zapravo znači da RS u proteklih 17 godina bilježi porast od 42 hiljade radnih mjesta.

S druge strane u Federaciji BiH 2006. godine bilo je nešto više od 389.000 zaposlenih. Danas je broj zaposlenih u Federaciji BiH prema prebivalištu zaposlenika veći od 541.000. To znači da je FBiH u istom periodu u kojem je RS kreirala 42 hiljade radnih mjesta, kreirala preko 152 hiljade radnih mjesta.

Činjenica jeste da u FBiH živi duplo više stanovnika nego u RS, no jednako tako, činjenica je i da je javni dug po stanovniku RS-a otprilike dva puta veći nego u duplo većoj Federaciji BiH. Na kraju 2022. godine zaduženost u Federaciji po glavi stanovnika iznosila 2.986 KM, a Republici Srpskoj 5.633 KM.

Prema zvaničnim podacima privreda Federacije Bosne i Hercegovine duplo je jača od privrede Republike Srpske.

Također, poslodavci u Federaciji su u 2022. godini imali prihod od 67,9 milijardi maraka, a preduzeća u Republici Srpskoj 29,4 milijarde. Kada je u pitanju profit, firme u Federaciji su ostvarile dobit od 4,8 milijardi maraka, a privreda Republike Srpske 2,7 milijardi KM.

Danas je FBiH za RS u ekonomskom smislu ono što je Zapadna Njemačka bila za Istočnu Njemačku, a na sceni je i sličan (iako zakonom nije definisan) “princip solidarnosti“ po kojem Federacija BiH praktično na “leđima“ nosi Republiku Srpsku. Nepravednom raspodjelom prihoda kroz UIO BiH u samo nekoliko godina se iz Federacije BiH u RS "prelilo" više milijardi KM. Krajnje je vrijeme da se i način raspodjele ponovo dogovora, s obzirom da FBiH u zajednički budžet ubacuje višestruko više novca nego što joj se aktuelnom raspodjelom vraća.

D.N

(Vijesti.ba)

Izdvajamo