27.06.2023 / 19:00 Politika - Udar na državu

Ovo je zaključak kojim RS negira Ustavni sud i zaustavlja EU put!

Ovo je zaključak kojim RS negira Ustavni sud i zaustavlja EU put!
Foto: Vijesti.ba

Narodna skupština Republike Srpske danas je na Osmoj posebnoj sjednici usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Radi se o po prijedlog predsjednika RS Milorad Dodika, narodnih poslanika i Vlade Republike Srpske, uz prihvaćen amandman Kluba poslanika SDS.

Zaključak glasi:

- Narodna skupština Republika Srpska zahtjeva da se u okviru 14 prioriteta ispostavljenih od strane EU prioritetno i hitno treba rješavati pitanje reforme Ustavnog suda BiH odnosno odlaska stranih sudija, i da se u okviru te reforme usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Pored pitanja reforme Ustavnog suda BiH prioritet treba da bude i pitanje zatvaranja OHR-a. Narodna skupština Republike Srpske traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU dok se ova dva ranije navedena prioriteta ne riješe.

- Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da joj podnese Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim će biti propisano posebno krivično djelo postupanja suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

- Prema institucijama i organima Republike Srpske koji budu postupali suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Narodna skupština Republike Srpske će donijeti zakone ili druge odgovarajuće pravne akte o preduzimanju mjera i radnji prema tim institucijama i organima, uključujući i mjere njihovog ukidanja.

- Ovaj zaključak stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srpske“.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo