26.06.2023 / 20:10 Kultura - Banja Luka

Profesorica Banjac ostvarila san: Zaigrala na daskama koje život znače

Profesorica Banjac ostvarila san: Zaigrala na daskama koje život znače
Foto: Vijesti.ba

Banjalučanka Maja Banjac je jedna od onih osoba koje ne robuju jednoobraznom životu i voli da živi punim plućima. Zato se bavi raznim kreativnim poslovima.

Po profesiji je diplomirani ekonomista i profesor je u Ekonomskoj školi u Banja Luci. Predaje praktičnu nastavu Preduzeće za vježbu koje predstavlja inovativni oblik nastave. Naime, preduzeće za vježbu je mjesto za učenje putem simulacije preduzeća u kojem se razvija preduzetnički duh, osmišljeno kao virtuelno preduzeće gdje se učenici uče i osposobljavaju za posao kao da rade u stvarnom preduzeću.

Ovaj predmet je, kako Maja ističe, jako interesantan i učenicima se sviđa, jer u sebi sadrži dosta interesantnih stvari. Ali kako smo već rekli profesorski posao, iako ga Maja mnogo voli, nije jedino čime se ona bavi, jer nju mnogo privlači umjetnost i kreativnost.

Kada je banjalučko Gradsko pozorište Jazavac prije tri godine pokrenulo školu glume za djecu, tinejdžere i odrasle, Maja nije imala mnogo nedoumica i odmah se upisala na časove glume.

"Pošto sam veliki obožavalac i poštovalac pozorišta, a poznajem i dosta glumaca u našem gradu, pa tako i Ljubišu Savanovića poznatog banjalučkog glumca, od koga sam saznala za taj projekat. Inače je moja neostvarena želja bila da se bavim i da studiram glumu, i na ovaj način mi se otvorila ta prilika. Već dvije godine sam član škole glume i ona traje kao i redovna školska godina. Počinje u septembru i završava u junu, poslije čega slijedi ljetna pauza. Na početku prve godine bilo je oko dvanaestak članova, ali to se brzo smanjilo, tako da je na prezentaciji prve godine bilo svega nas sedam, a na drugoj godini ostalo nas je pet. Na početku je bilo i par momaka, ali su oni nakon kratkog vremena odustali, tako da su ostale samo žene. Mentor moje grupe je poznata banjalučka glumica Miljka Brđanin, a ostale članice glume su žene koje su kreativne, energične, talentovane i koje, kao i ja, vole scenu i pozorište", objasnila je sagovornica.

Maja priznaje da je za nju pozorište druga kuća, te da je scena njeno prirodno stanište.

"Tu se osjećam lijepo i opušteno. Škola glume za mene još predstavlja antistres relaksaciju. Osim toga tu sam imala prilike da upoznam neke nove ljude i da sklopim neka nova prijateljstva. Na prvoj godini se radi prezentacija „Ja u datim okolnostima“ sa minimalno teksta, gdje izvođač treba osmisliti i odglumiti scenu na način da publika prepozna o čemu se radi. Na drugoj godini radi se već malo ozbiljnije, i scenski i tekstualno. Rade se monolozi, imitacije i slično", pojasnila je Maja.

Prije par dana ona je sa svojim kolegicama imala nastup pred mnogobrojnom publikom Gradskog pozorišta Jazavac, a sagovornica nam je objasnila o kojim se ulogama radi.

 "Ideje smo birale uz pomoć i konsultacije naše mentorke i imale smo dva zajednička projekta koja je osmislila i predložila naša mentorka Miljka. Jedan je italijanski komad „Žene“ gdje smo obrađivale likove žena iz pomenutog komada, a drugi zajednički projekat bio je jedan dio iz čuvene predstave ateljea 212 „Čorba od kanarinca“. Što se tiče monologa, ja sam spremala monolog iz našeg čuvenog filma Balkanski špijun, po tekstu Dušana Kovačevića, koji u filmu igra naša sjajna glumica Mira Banjac. Zapravo to je dio razgovora između majke i kćerke, koje u filmu igraju Mira Banjac i Sonja Savić. Zatim sam pripremala imitaciju, opet po tekstu Dušana Kovačevića iz poznatog pozorišnog komada Radovan Treći. Imitacija se odnosi na dio gdje Zoran Radmilović glumi „druga člana biblioteke“. U drugoj imitaciji igrala sam dvije muške uloge. One su bile vezane za Nadrealista, jer sam i sama veliki fan istih, a uz njih sam i odrasla. Imitacija se odnosila na dio iz dnevnika gdje se pojavljuje Nele Karajlić u ulozi voditelja i Đuro u ulozi profesora sa ekonomskog fakulteta, poznatiji kao dr. Zgembo Adislić. Publika je bila oduševljena sa kompletnom glumom svih polaznika i uslijedio je gromoglasni aplauz. U septembru nastavljamo sa trećom godinom na kojoj ćemo pripremati predstavu", rekla je Maja pričajući o svom glumačkom iskustvu.

Ali gluma nije jedina Majina preokupacija, jer ona ima izraženu ljubav i prema muzici.

"U slobodno vrijeme bavim se i didžejingom. Ja sebe prvenstveno smatram zabavljačem i muzičkim performerom, jer volim da nastupam pred publikom. I tu mi pomaže moje glumačko iskustvo koje sam stekla u sklopu škole glume. Cijeli život se družim sa muzičarima i dosta mojih prijatelja su muzičari. Imam u porodici i brata koji pjeva i svira gitaru, a takođe i na poslu u školi imam kolegu muzičara. Naprosto, muzika me prati cijeli život. Ona me pokreće i ne mogu da zamislim život bez nje. Puštanjem muzike javno sam počela da se bavim spontano. Na početku su to bile privatne zabave, a poslije sam počela da radim po poznatim banjalučkim klubovima i kafićima, mjestima gdje se njeguje dobar zvuk. Ja jedino mogu da puštam muziku koju lično volim i slušam, a to je funk, disco, reggae, funk-jazz, acid-jazz, pop, rock i punk. To me ispunjava, a i zaradi se", naglasila je Maja.

Ona je na kraju razgovora rekla i par riječi o noćnom životu Banja Luke.

"Što se tiče noćnog života u Banja Luci, u odnosu na raniji period, u mnogome se promijenio, pa čak i nazadovao. Puno više ima klubova gdje se pušta i sluša turbo folk muzika i komercijalnija muzika, ali čast izuzecima ima i mjesta gdje se sluša i pušta kvalitetna muzika. Banja Luka pogotovo zaživi u ljetnom periodu, kad zaista ima dosta muzičkih festivala, raznolikih, a posebno bih izdvojila Demo fest kao jedan od boljih festivala u gradu na Vrbasu, na kome nastupaju eminentni bendovi i izvođači", istakla je Maja.

Ernest Bučinski


(Vijesti.ba)

Izdvajamo